Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segerdans efter skräll mot Slovakien – Miska Henriksson punkterade kvalthrillern med superminut: ”Såg en lucka – någon måste ju ta vara på den”

Uppdaterad 10.03.2023 13:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sköna parader av Mäkelä och dubbelsalva av Henriksson – här avgör Finland kvalmatchen mot Slovakien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikael Mäkelä glänste i målet, bröderna Granlund dominerade på planen och Miska Henriksson blev oväntad matchhjälte på slutet. Handbollsherrarna öppnade segerkontot i EM-kvalet med en knall mot Slovakien.

Med tanke på att det handlar om en huvudrunda i EM-kvalet så var Slovakien på förhand en förhållandevis överkomlig motståndare för Finlands handbollsherrar.

Men de högre rankade slovakerna var ändå klara förhandsfavoriter inför torsdagens drabbning i Vanda. Dessutom kom det unga finländska landslaget till spel utan kuggar som Benjamin Helander, Viktor Grönmark, Santeri Vainionpää och Fredrik Karlsson.

Slovakien tog kommandot från start, men någon omöjlig gäst visade man sig inte vara. Slovakerna hade låg steget före i första halvlek – i andra gasade hemmalaget förbi till en skön seger med 30–27.

– Otroligt skönt. Särskilt i andra halvlek gör vi en fenomenal kämpainsats. Alla vinster är viktiga för oss, säger Max Granlund till Yle Sporten.

Mäkelä storspelade

Starten var småskakig, men Finland lät inte Slovakien rycka med mer än några bollar under första halvan.

Gästerna ledde med 13–11 då det var dags för pausvila. Underläget till trots var vibbarna positiva inför andra halvlek, med en växel till kunde matchen vara Finlands.

– Känslan är att det är små saker i försvaret som ska rättas till för att Finland ska driva spelet, sa Yle Sportens expert Olle Stenius i paus.

I andra halvan klaffade försvarsspelet bättre. Finland kom ikapp och med dryga kvarten kvar var man förbi.

– Alla i laget visade känslor. Killarna vågade komma in i matchen och ta lite smällar, tackar Granlund.

Få byten

Slutet blev rafflande. Plötsligt hade hemmaledningen på fyra mål krympt till uddamålet.

– Klart det blev nervöst. I handboll kan det svänga åt vilket håll som helst. Men vi lyckades lägga in bollarna som behövs, summerar Granlund.

Åttamålsskytten Granlund var en av dem som fick axla ett tungt lass. I andra halvlek gjorde förbundskapten Ola Lindgren sparsamt med byten.

Max Granlund kastar.
Bildtext Max Granlund punktmarkerades av motståndarna – men var trots det tongivande i skrällsegern.
Bild: Lehtikuva

Det visade sig vara ett fungerande koncept och Finland höll ihop.

I målet storspelade Mikael Mäkelä. Redbergslidmålvakten tog bland annat en straff vid ställningen 27–26 med ett par minuter kvar och stod för ett par andra sena parader.

Matchhjälten: ”Inte så speciellt”

Och när matchen stod och vägde var det Miska Henriksson som klev fram. BK-46-spelaren punkterade matchen med bataljens två sista baljor, en dubbelsalva som kom inom matchens sista minut.

– Otroligt, man blir glad. Det är bara att lyfta på hatten, hyllar Granlund.

– Inte var det så speciellt, säger Henriksson själv anspråkslöst.

– Det öppnade sig en lucka och jag tänkte att någon ju måste sticka i väg. Det gäller att kunna offra sig lite.

Finlands handbollsherrar firar seger.
Bildtext Finland fick fira en oväntad skalp.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Därmed öppnade Finland sitt segerkonto i kvalet och förpassade Slovakien, som precis som Finland förlorat mot Norge och Serbien, till jumboplatsen.

– När har man senast sett så här glada finländska handbollsspelare efter en match? frågade sig kommentator Kristian Karlsson då laget dansade i ring.

Lagen möts på nytt i slovakiska Hlohovec på söndag. Kan Finland vara ännu bättre då?

Nog om man frågar Max Granlund.

– Vi kan definitivt bli aggressivare i anfallet och få med oss fler frikast. I försvaret hade vi kommit överens om att vara lite tätare i mitten i dag, vilket vi inte gjorde så bra.

Resultat, EM-kval

Finland – Slovakien 30–27 (11–13)

Finland: Max Granlund 8, Robin Granlund 6, Sebastian Säkkinen 5, Miska Henriksson 4, Gusten Montonen 2, Thorsteinn Hjalmarsson 2, Roni Syrjälä 1, Fredrik von Troil 1, Linus Lindberg 1

Publik: 750

Diskussion om artikeln