Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jakten på drömflytt blev till ond lånespiral – Sergei Eremenko återvände till Jaro via en oväntad visit hos lokalkonkurrenten: ”Blev ett missförstånd”

Uppdaterad 09.03.2023 22:54.
Sergei Eremenko fokuserar nedåt.
Bildtext Sergei Eremenko hade ett svårt fjolår hos Helsingfors IFK. I år får han möta laget med Jaro i ettan.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Kan division 1-fotboll med välbekanta ansikten i hemstaden göra under för Sergei Eremenkos karriär? Den forne supertalangen berättar för Yle Sporten om åren då han tillhörde en lettisk talangfabrik – och om svängiga dygn då flytten till Jaro blev klar.

Han var bara 15 år då han ligadebuterade för moderklubben Jaro år 2015. Och redan som 17-åring var det dags att flytta till schweiziska storklubben Basels akademi.

Vägen såg ut att vara utstakad för nästa diamant från fotbollsfamiljen Eremenko.

Men som 24-åring är Sergei Eremenko nu klar för comeback i Jakobstad. Efter sju olika klubbar sedan flytten från Jaro ska mittfältaren – som bedömdes vara en av världens bästa talanger i sin ålder en gång i tiden – spela division 1-fotboll i sommar.

Och när orsakerna till att det gått som det gått kommer på tal är han allt annat än otydlig.

– Jag stack ju förstås med stora drömmar och planerade något helt annat än det här. Men så här är det i fotboll, presterar man inte tillräckligt bra så förtjänar man helt enkelt inte något bättre, slår Eremenko fast för Yle Sporten.

Var på väg till Karleby

Kontraktet med Jaro kommer efter en rätt rörig episod.

Tidigare under vintern åkte mittfältaren på provspel med kazakstanska ligalaget Aktobe efter att ha repat sig från en mindre vristskada. Där blev det ingen fortsättning – och tillbaka i hemtrakterna i Österbotten fick Eremenko ta sig en funderare.

– Jag var sent ute och efter ett svårt fjolår var det tufft att hitta något. Många lag hade redan fullt på min position.

Också från Jaros håll var det tyst. Via en gemensam bekant hamnade 24-åringen i stället på försäsongsträning med lokalkonkurrenten KPV.

– Jag och Jaro var inte i kontakt med varandra, det blev ett litet missförstånd. De trodde att jag hade kontrakt med Spartaks Jūrmala.

Så var det inte, då Eremenko nyligen brutit kontraktet med det lettiska laget med ett år kvar av avtalet.

Snabb process i hemstaden

Från KPV antydde man att ett erbjudande var på väg. Men det dröjde, och efter ett par skador på andra positioner var det plötsligt inte alls sagt att Eremenko skulle vara ett värvningsalternativ i Karleby.

Samtidigt funderade spelaren själv på vad han ville – och tog kontakt med nye Jarotränaren Stephen Ward. En dag senare var kontraktet påskrivet på klubbens kansli i Jakobstad.

Det som var särskilt skönt var att det nu handlar om en permanent övergång. Låneprocedurer har Eremenko hunnit bli bekant med.

– Jag måste nog säga att det är skönt att lånen är över. Det har inte varit lätt att byta lag varje år och börja om från början, säger Jaronyförvärvet med hänvisning till sina senaste år.

Jag måste nog säga att det är skönt att lånen är över

I Jaro jagar hemmasonen efter en nystart på sin fotboll. Sin unga ålder till trots har Eremenko redan hunnit se många miljöer under sin seniorkarriär.

Då Sportliv träffade honom år 2019 låg siktet på att slå sig igenom i SJK med pappa Alexei som tränare.

Genombrottet uteblev

Tittar man tillbaka på Eremenkos senaste år har han ägts av lettiska Spartaks Jūrmala. Men snarare än spel i den lettiska ligan har det blivit utlåningar till klubbar i Ryssland och Finland.

Den första utlåningen – och orsaken till att Jakobstadssonen överhuvudtaget skrev på för Jūrmala – var chansen att bli utlånad till ryska Spartak Moskva.

Året var 2018 och Eremenko spelade för ett kontrakt med storlaget. I stället var det början på ett ekorrhjul.

– Tanken var att få till en flytt dit tack vare utlåningen. Men i stället hamnade jag i en lånecirkel när jag inte lyckades där.

Spartaks Jūrmala är en klubb som tar in unga löften från alla världens hörn. Planen är att sälja spelarna vidare och göra pengar på det.

Storebror som sportchef

I Eremenkos fall kom inte lyftet som kunde ha genererat större summor till den lettiska lagkassan. I klubben fungerade storebror Alexei som sportchef, men han lämnade sin post för något år sedan.

Påverkade ”Loshas” avsked din sits i klubben?

– Inte egentligen. Jag hade ett ganska långt kontrakt, även om jag inte spelade där så mycket. Jag kände folket inom klubben och det var inga problem.

– Tanken var alltid att få mig vidare till något bättre lag, men det lyckades inte.

Sergei Eremenko

Från Spartak Moskva bar det av till SJK, och därefter var Orenburg i ryska andraligan nästa lånestopp efter en period i lettiska ligan. I det ryska laget fick Eremenko corona efter sitt första inhopp – och när han var tillbaka förstördes säsongen av en korsbandsskada på nästa träning.

Tung tid i HIFK

Tillbaka i Finland har Eremenko fått vänja sig med bottenstrid i den inhemska ligan under de två senaste åren.

AC Oulu lånade in honom 2021 och klarade kontraktet via kval. I fjol var konkurshotade Helsingfors IFK ligans stora slagpåse – med både Sergei och Roman Eremenko på mittfältet.

– Förra säsongen var ju tuff såklart. Jag själv kom inte upp i min nivå och laget presterade inte heller. Vi var i motvind hela säsongen på i princip alla fronter.

Fjolårssäsongen är inget som får CV:t att glänsa.

– Efter en sådan säsong är det svårt att hitta ett nytt lag, medger Eremenko.

Därför är det skönt att kunna vända hem.

– Jaro är hemma för mig och det känns skönt att få chansen att komma till en trygg miljö. Jag känner lagkamraterna, tränaren och vet att jag är uppskattad.

Diskussion om artikeln