Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blombutiken på Näsebacken i Borgå måste stänga – lokalen behövs när antalet begravningar växer

En blomsteruppsättning för en begravning ligger på ett bord i en blomsterhandel. Till höger syns en i personalen som håller på och gör en rosett.
Bildtext Blombutiken har sålt många blomuppsättningar till jordfästningar och gravar eftersom den är granne med begravningsplatsen på Näsebacken.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Begravningsverksamheten kräver mera plats på Näsebacken i Borgå. Lokaler som varit uthyrda till en blomsterhandel ska bli bland annat kylrum för avlidna.

Nu i mars startar renoveringen av huvudbyggnaden på Näsebacken i Borgå. I samband med renoveringen förändras en stor del av insidan av huset, som är byggt 1984.

Den här våren blir den sista för Saara Manninens blomsterhandel på Näsebacken. Den har funnits i byggnaden sedan 1999.

En kvinnlig blomsterhandlare står i sin affär, omgiven av blommor, och tittar in i kameran.
Bildtext Saara Manninen har drivit blombutiken på Näsebacken i över 20 år. Hon och hennes kollegor har trivts bra och varit nöjda med läget och lokalen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

– Förstås är det en stor förändring för oss. Men tiderna förändras och då måste man göra det själv också, konstaterar hon.

Församlingarna odlade egna blommor

Huset, som ägs av den kyrkliga samfälligheten i Borgå, är utbyggt med ett växthus. Förr odlade församlingarna själva sina blommor till begravningsplatsens skötselgravar i växthuset.

Den verksamheten upphörde på 1990-talet och i stället hyrdes lokalen ut till en blombutik.

Grönväxter och blommor står uppradade till försäljning i ett växthus.
Bildtext Förr odlades blommor till skötselgravarna i växthuset. På senare tid har växthuset varit en del av blombutiken i byggnaden.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Nu ska huset renoveras ordentligt för första gången sedan byggstarten. I samband med renoveringen byggs huset om för begravningsväsendets behov.

Antalet jordfästningar ökar i Borgå. Det har lett till att det behövs mera kylrum för avlidna men också en ny plats där man kan hålla jordfästningar.

I huset ska det också göras plats för omklädningsrum och pausrum för personalen som jobbar på begravningsplatsen. På somrarna jobbar omkring 30 säsongsarbetare på Näsebacken.

En rappad byggnad i en våning, täckt i snö. Till höger i bild syns en plogad väg.
Bildtext Under renoveringen ersätts de allmänna toaletterna i huset med bajamajor. På parkeringen uppförs tillfälliga rum för personalen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

– Som på många andra håll behöver vi koncentrera oss på vår kärnverksamhet. Därför finns det inte plats för en blomsterhandel, förklarar kyrkliga samfällighetens kommunikationschef Simon Lampenius.

Flyttar ut i början av juni

Saara Manninen och hennes kollegor på blombutiken har trivts bra på Näsebacken. Platsen har varit bra för de kunder som behövt blommor till jordfästningar eller gravar.

– Men butiken är lite på sidan om. Så om man inte vet att det finns en blombutik där så hittar man den inte, konstaterar hon.

Julrosor står till salu i en blomsterhandels växthus. I bakgrunden går en kund förbi.
Bildtext Än så länge har Saara Manninen inga planer på att öppna en ersättande affär för butiken på Näsebacken.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Manninen har ändå varit medveten om samfällighetens planer och låter förstå att förändringen inte är så dramatisk.

Blombutiken håller öppet under våren och flyttar ut i början av juni, berättar hon.

Hon driver också en blombutik invid Borgå torg. Åtminstone till en början kommer hon inte att öppna fler butiker, utan hon hoppas att kunderna ska hitta till butiken vid Fredsgatan.