Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Man sköt ihjäl sju Jehovas vittnen i Hamburg och tog sedan sitt liv – var själv tidigare medlem

Uppdaterad 10.03.2023 13:46.
Poliser spärrar av en byggnad efter masskjutning.
Bildtext Polisen spärrade av gärningsplatsen efter dådet.
Bild: EPA-EFE

En 35-årig tysk man har tagit livet av sju personer i Hamburg, Tyskland. Skottlossningen inträffade i en religiös lokal. Gärningsmannen tog livet av sig själv då polisen stormade byggnaden.

Skjutningen ägde rum i en samlingslokal som tillhör Jehovas vittnen på gatan Deelböge i stadsdelen Groß Borstel vid 21-tiden på torsdagen lokal tid.

Polisen bekräftar att åtta personer dött och flera skadats. Fyra av de döda är män och två kvinnor. En av kvinnorna var gravid och det ofödda barnet räknas till ett sjunde offer.

Motivet är i nuläget oklart, men man misstänker inte terrorism. Gärningsmannen, som tog livet av sig själv då polisen stormade byggnaden, hade inget brottsregister. Enligt polisen kan han ha varit psykiskt sjuk.

Drygt 50 personer var inne i byggnaden och flera uppges vara allvarligt skadade. Gärningsmannen agerade ensam, enligt polisen.

Uppgifter: Gärningsmannen tidigare medlem i Jehovas vittnen

En talesperson för polisen i Hamburg berättar att polisen hittade flera dödade och skadade i lokalens första våning då de kom till platsen. Efter det hördes ett skott från byggnadens övervåning. Polisen hittade gärningsmannen död på övrevåningen.

Gärningsmannen var en tidigare medlem i Jehovas vittnen, tysk medborgare och 35 år gammal.

17 oskadda personer evakuerades från byggnaden, uppger lokala medier. Polisen spärrade av gatorna i närheten av gärningsplatsen under kvällen.

Nödläge har utlysts i staden och polisen har uppmanat invånarna att hålla sig inomhus.

”För tillfället utgår vi från att gärningsmannen agerade ensam. Polisens åtgärder i området avslutas småningom. Vi utreder bakgrunden och orsaken till brottet”, skriver polisen i Hamburg på Twitter.

”Mina djupaste kondoleanser går till offrens familjer”, skrev Hamburgs borgmästare Peter Tschentscher på Twitter.

Artikeln uppdaterades 10.3.2023 klockan 7.20 med ny information från polisen i Hamburg. Rubriken uppdaterades med information om att gärningsmannen tros ha agerat ensam. Artikeln har sedan uppdaterats med ny information under dagen.

Källor: AFP, Reuters, Bild