Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö efter besök i Vita huset: Biden upprepade USA:s kompakta stöd för Finlands Natomedlemskap

President Sauli Niinistö på presskonferens i USA.
Bildtext President Sauli Niinistö var nöjd med sitt samtal med USA:s president Joe Biden.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

USA stöder att Finland snabbt blir fullvärdig medlem av Nato. Det var budskapet efter att president Sauli Niinistö träffat USA:s president Joe Biden och kongressens utrikespolitiska ledning i Washington på torsdagen.

– President Biden uppmuntrade oss att se framåt. Jag gav min syn på en möjlig tidtabell och han hoppades att jag har rätt.

Möjligheten att träffa president Biden uppkom under Niinistös besök i Washington. Det var Vita huset som tog initiativ till mötet.

Niinistö skulle enligt de ursprungliga planerna endast träffa den amerikanska presidentens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på Finlands ambassad i Washington. Men på kort varsel hittade Biden plats in sitt fullspäckade schema och Niinistö åkte istället till Vita huset.

– Jag fick tillfälle att föra en rätt lång diskussion med president Biden, sen åkte han vidare med helikopter till Philadelphia.

Niinistö träffade även på torsdag både ordföranden för senatens utrikesutskott Bob Menendez och ordföranden för representanthusets utskottsordförande Michael McCaul, liksom även representanthusets talman Kevin McCarthy.

Svenska Yle frågade Niinistö ifall det finns en frustration inom den amerikanska utrikespolitiska ledningen över att Natoprocessen drar ut på tiden.

– Också i USA är man överraskad över Turkiets hållning, något man inte kände till på förhand, det har varit en överraskning för alla. Men jag tror att man i USA har gjort allt man kunnat för att stödja oss.

Jaktplansaffär på tapeten

Det har spekulerats kring att en amerikansk jaktplansaffär med Turkiet kunde lösa knuten.

Turkiet vill köpa F-16 stridsplan av USA, men bland annat utrikesutskottets ordförande Bob Menendez motsätter sig affären eftersom stridplanen kunde användas mot de USA-allierade kurderna.

Enligt Niinistö är det här en fråga mellan USA och Turkiet, Finland har ingen del i det.

– Det är en bilateral fråga mellan USA och Turkiet.

President Niinistö avslutar sitt nästan en vecka långa besök i USA på fredagen, då han besöker NATO-marinbasen i Norfolk, Virginia. I Norfolk kommer Niinistö bland annat att flygas till ett amerikanskt hangarfartyg som övar ut till havs.