Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

29 miljoner euro till Ukraina för humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetsstöd

Finland stöder Ukraina med totalt 29 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetsstöd, meddelar Utrikesministeriet.

Stödet ska riktas till akuta och långvariga behov inom utbildning, miljö och strålskydd, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

”Ukrainarna befinner sig mitt i en kris och de måste få mat, skydd och medicin och barnen måste få gå i skola. Samtidigt måste vi också stötta och hjälpa Ukraina att återhämta sig från kriget”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Det 29 miljoner euro stora stödet är en del av den ytterligare finansiering som regeringen beviljade Ukraina 2022.

Inrikes

USU: De flesta riksdagsgrupperna vill förbjuda omvändelseterapi – frågan delar regeringspartierna

En majoritet av riksdagsgrupperna är beredda att förbjuda omvändelseterapi. Frågan delar ändå regeringspartierna, visar tidningsgruppen Uutissuomalainens undersökning.

Sju av nio ordförande för riksdagsgrupperna skulle förbjuda omvändelseterapi. Bara Sannfinländarnas och Kristdemokraternas gruppordförande motsätter sig ett förbud mot terapiformen.

Omvändelseterapi syftar till att ”omvandla” hbtq-personer till heterosexuella cispersoner.

Ett medborgarinitiativ som vill förbjuda omvändelseterapi samlade ihop över 50 000 underskrifter tidigare det här året och går därmed till riksdagen.

Vindkraft i havet.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.