Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Älskar du tulpaner är du i gott sällskap – vi nordbor köper mest tulpaner i hela världen, men vart tar löken vägen?

Älskar du tulpaner är du i gott sällskap – vi nordbor köper mest tulpaner i hela världen, men vart tar löken vägen? - Spela upp på Arenan

Tulpansäsongen sträcker sig från jul till påsk, men det är främst vinter och tidig vår vi verkligen frossar i denna inhemska och ofta närodlade blomma.

Det finns flera metoder att odla tulpaner. En del odlar i jord, men många har gått över till att driva upp dem i vatten. Jag besökte ett växthus nyligen där man använder sig av backar med små taggar som man sticker fast lökarna på.

Tulpanodling.
Bildtext Tulpaner odlas ofta i backar. Man sticker fast löken på taggar.
Bild: Yle/Lena Gillberg

Undre delen av löken är hela tiden i kontakt med vatten som innehåller den näring löken behöver för att orka blomma. De placeras kallt några veckor tills de kommit upp en bit varefter de placeras aningen varmare igen tills de är skördeklara.

Då det är dags att skörda snittas tulpanerna och buntas ihop. Buketten får ett emballage och transporteras vidare för försäljning.

I Finland odlas och säljs det 73 miljoner tulpaner per år, vi är faktiskt bland de främsta tulpankonsumenterna i världen.

Tulpaner i en vas.
Bildtext Knipsa kvistar från buskar och träd i trädgården och gör ett tulpanarrangemang.
Bild: Yle/Juha Leskelä

En tulpanbukett skall hålla minst en vecka

I butiken lönar det sig att välja spänstiga vätskestinna och knoppiga tulpaner. Ibland kan de ligga torrt, men det är ingen fara eftersom tulpanerna klarar några dagar utan vatten. Om man är osäker på kvaliteten på matbutikens tulpaner lönar det sig att hämta sin bukett från en blomsteraffär där man får alla råd man behöver.

Tulpaner i en kastrull.
Bildtext En kastrull fungerar fint som vas.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Om man vill ha raka, spänstiga tulpaner skall man låta emballaget vara kvar runt buketten första timmen efter att man lagt den i vas. Plasten hjälper tulpanen att sträcka på sig. Vill man ha ett lite naturligare uttryck på sitt arrangemang, kan man ta bort plasten och låta tulpanerna böja till sig.

En bukett tulpaner skall hålla minst en vecka, gärna två om man ger dem lite extra kärlek. Skär alltid av några centimeter av stjälken med rent verktyg innan du sätter tulpanerna i rent och svalt vatten, som du byter några gånger i veckan. Sval rumstemperatur ger också flera dagar extra blomningstid, man kan till exempel ställa tulpanerna lite svalare till natten.

Ditt fina blomsterarrangemang skulle dessutom hålla sig fint och fräscht ytterligare några dagar om du kunde få tulpanlöken med dig hem från blombutiken.

Tulpaner på ett fat.
Bildtext Löken är en dekorativ del av tulpanen.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Fråga efter tulpan på lök

Ibland kan man få tag i tulpaner som fortfarande sitter kvar på sin lök. Förutom att det är vackert kan tulpaner på lök också hålla längre än de som blivit klippta.

Tulpaner på lök är väldigt dekorativa, de blir högre och bladen hålls spänstiga och vackra längre. Tulpaner på lök ger också nya spännande möjligheter då man gör sitt blomsterarrangemang.

Nu hamnar löken troligtvis på komposten hos odlaren, men om vi tulpankonsumenter börjar fråga efter den kanske den börja dyka upp i blombutiken.

Om man då får tag på tulpaner på lök - kan man spara den? Svaret är både ja och nej. För det första har löken perforerats av fyra spikar vilket ökar risken för mögelangrepp. En del sorter är ändå mera tåliga och kan klara ett nytt liv och en ny säsong i rabatten. Om man vill experimentera skall man låta löken torka över sommaren och sätta den i jorden först på hösten.

Tulpaner i en skål.
Bildtext Det blir fint att ordna tulpaner i en spiralform i en skål. Plocka bort största delen av bladen och häll i bara lite vatten.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Och till sist lite tulpankuriosa: Namnet tulpan härstammar från persiskans ”dulban” som betyder turban, efter ett missförstånd mellan en fransman och en man med en tulpan på sin turban.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk