Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förslag: Kanal för medborgares observationer vid olyckor och misstänkta händelser

Charly Salonius - Pasternak.
Bildtext Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att myndigheterna kunde dra nytta av medborgarnas observationer vid olika olyckor och misstänksamma händelser.
Bild: Jouni Immonen / Yle

En kanal där alla finländare kunde rapportera om olyckor och misstänkta händelser. Det föreslår Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Kanalen skulle kunna ingå i 112-appen eller någon annan applikation och göra det möjligt att skicka in bilder eller videofilmer till myndigheterna.

Salonius-Pasternak nämner till exempel bränder, industriolyckor eller sjukdomsfall i glesbygden som exempel.

– Myndigheterna kunde dra nytta av audiovisuellt material och få en bättre helhetsbild av situationen, säger Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak är inte ensam om att föreslå en tjänst som denna. Bland annat Institutet för hälsa och välfärd och Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland framförde liknande önskemål i januari.

Misstänkta observationer rapporteras

Medborgarna kunde också meddela om iakttagelser som de upplever som misstänkta, föreslår Salonius-Pasternak. Han nämner till exempel drönare som rör sig kring kritisk infrastruktur eller militära övningar som exempel.

I östra Finland har man observerat drönare ovanför Försvarsmaktens övningar.

– Det har funnits situationer där drönaren varit av den typen att det helt klart inte är fråga om någon hobbypilot som är intresserad av försvarsmaktens övningar.

Flera myndigheter, bland dem Gränsbevakningsväsendet och polisen, har uttalat sig om att medborgarnas observationer spelar stor roll för dem i deras arbete.

I Finland är man van vid att ta ärendet med någon bekant gränsbevakare lokalt, men i krissituationer är det inte ett effektivt sätt, säger Salonius-Pasternak.

– Just nu kan myndigheterna inte utnyttja det medborgarna observerar så effektivt som de borde. Kanske beror det på att myndigheterna inte är tillräckligt starka eller på resursbrist, konstaterar Salonius-Pasternak.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ehdotus: Kansalaisille uusi ilmoituskanava, jolla voisi kertoa epäilyttävästä liikehdinnästä ja onnettomuuksista av Anu Rummukainen. Veronica Bogomoloff översatte.