Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Är du tuff nog? Här är de fem bästa realityserierna på Yle Arenan just nu

Medverkanden i serien Stuntfarmen.
Bildtext I den finlandssvenska serien Stuntfarmen får du följa med till en farm i Munsala och se hur man genomför stunttrick.
Bild: Yle / Anna Betlehem

Gillar du adrenalinkickar? Just nu kan du kolla in serier om tuffa yrken, annorlunda livsval och tävlingar som kräver totalt fokus av sina deltagare. Samtidigt som du själv lutar dig tillbaka i din sköna soffa.

Stuntfarmen

Stuntmän tilldelas inga Oscarsstatyetter, men det är ett förfinat hantverk att få något att se väldigt farligt ut, samtidigt som det i verkligheten ska gå väldigt säkert till.

Stuntfarmen är en realityserie där stuntmannen Otto Nyholm visar hur man genomför typiska stunts från filmvärlden. Serien är filmad på hans farm i Munsala i Österbotten. Det handlar om allt från slagsmål till biljakter och hur man faller från höga höjder. Allt det där du tar för givet när du ser på film och serier.

Stuntman med fejkblod ska bli överkörd av en bil.
Bildtext Att bli påkörd av en bil är livsfarligt, men stuntmannen Oscar vet hur man gör det tryggt och får det att se äkta ut på film.
Bild: Yle / Parad Media

Till sin hjälp har Otto kollegerna Oskar Lunde och Stian Buland från Norge, Rhianna Bell från England och lokala kompisarna Simon “Blomppo” Blomqvist och Elias Holm. Förebilderna finns i Hollywood, förutsättningarna i Munsala. Men lova att inte försöka göra samma stunts där hemma!

Se på trailern här:

Trailer: Stuntfarmen - Spela upp på Arenan

Österbottens hjältar

Det blir sällan tråkigt när man får följa med poliser, brandmän och förstavårdare till jobbet. De är proffsen som alltid finns där för dig när något allvarligt händer. De som räddar liv och egendom och ser till att lagarna följs.

Realityserien Österbottens hjältar är fortsättning på Ålands hjältar och Skärgårdens hjältar. Du får följa med polisen, ambulansen, brandkåren och tullen i Vasa när de gör sitt yttersta för att Österbotten ska vara tryggt för människorna som bor där.

Förstavårdare i ambulans.
Bildtext Följ med förstavårdarna Emmi Haapamäki och Oskar Moberg på viktiga uppdrag.
Bild: Yle / Delta Studios

Det utlovas allt från akuta larm till övningar och förebyggande uppdrag, men du får också träffa människorna bakom uniformerna. Deras gemensamma nämnare är viljan att hjälpa andra.

Trailern kan du se här:

Trailer: Österbottens hjältar - Spela upp på Arenan

Fiskarna

Gillar du action på havet och roliga norrmän ska du kolla in serien Fiskarna. Den handlar om personer med ett av Norges tuffaste yrken.

Kustfiskarna Geir, Jarand och Rune är ute på havet och fiskar flera veckor i sträck. Du får följa med dem under ett helt år. De fiskar makrill och då de lyckas kan de förtjäna väl. Men för det krävs både hårt jobb och lite gammal hederlig fiskelycka.

En norsk fiskare med en hummer i handen.
Bildtext Fiskaren Jarand bjuder till hummerfest.
Bild: NRK

Båtarna är fulla med personligheter som lever tätt inpå varandra. Vissa av dem är otåliga nybörjare och andra är erfarna veteranfiskare med is i magen. Stora summor som står på spel och det gäller att ha kontroll, men det är inte lätt när allt i slutändan beror på tur.

Som bonus får du njuta av härliga landskap längs norska kusten.

Kolla trailern här:

Trailer: Fiskarna - Spela upp på Arenan

Tuffast i Norge

Vad betyder det att vara tuff? Handlar det om muskler, starkt psyke, mod eller något annat? Ifall du gillar Robinson, Survivors eller Amazing Race ska du definitivt kolla in serien Tuffast i Norge.

Tio unga deltar i ett arméliknande överlevnadsläger. Under tre veckor ska deltagarna pressas till sitt yttersta. De kommer att bli hungriga och trötta. De kommer att frysa, gråta, få hemlängtan och skavsår.

Ungdomar i serien Tuffast i Norge klättrar upp från havet längs en repstege.
Bildtext Vem är tuffast av tuffingarna?
Bild: NRK

Med finns före detta soldater, idrottsmän och idkare av kampsporter som vill utmana sig själva och få adrenalinkickar. Vems kondition och mentala styrka håller ända till slutet?

Det bästa av allt är att du får ha det skönt i soffan med din chipsskål medan du ser på dessa adrenalinjunkies. Det finns fyra säsonger att sträckkolla på Arenan.

Van life

För att få lite motvikt till all action rekommenderar vi den inhemska serien Van life. Visst drömmer vi alla ibland om frihet och en nystart? I serien får du följa journalisten och författaren Aino Huilaja som ger upp sitt drömjobb som nyhetsankare och hoppar av ekorrhjulet. Hon packar hela sitt liv i en orange skåpbil och beger sig ut på vägarna i Europa.

Kvinna och paketbil.
Bildtext Tänk att få vakna upp till detta!
Bild: Van Van Films Oy

Under resan träffar hon människor som på ett eller annat sätt lever sina liv ute på vägarna. Serien kastar ljus över det populära fenomenet vanlife som i grunden handlar om något mycket större än att resa med skåpbil.

Serien är textad till svenska.

Se trailern här:

Trailer: Van life - Spela upp på Arenan