Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antinazistisk motståndskvinna avliden – Traute Lafrenz blev 103 år

Traute Lafrenz
Bildtext Traute Lafrenz cirka 1942.
Bild: Public Domain

Lafrenz tillbringade två år i Hitlers fängelser. Hon flyttade till USA 1947.

Vita Rosen hette en av de mest kända motståndgrupperna i Nazityskland. I februari hade det gått 80 år sedan gruppens mest kända medlemmar mötte döden – och nu har även den sista av aktivisterna gått bort.

Traute Lafrenz dog den 6 mars i South Carolina i USA, meddelade stiftelsen Weiße Rose Stiftung på torsdagen. Hon var 103 år.

Vita Rosen, på tyska Die Weiße Rose, bildades 1942 av studenter vid universitetet i München. Kärnan utgjordes av medicinaren Hans Scholl och hans syster Sophie, som läste biologi. Under några månader spred gruppen flygblad med uppmaningar att resa sig mot regimen.

Traute Lafrenz, född 1919 i Hamburg, hade 1941 kommit till München för att studera medicin, och träffat Hans Scholl på en konsert. De blev kära, och Lafrenz gick med i utdelningsverksamheten.

Hon tog också flygblad med sig hem till Hamburg, där hennes vänner spred dem vidare.

Blev fri tre dagar före rättegången

I februari 1943 greps Hans Scholl och hans syster Sophie, en annan av gruppens aktivister. Lafrenz reste till Ulm för att underrätta deras familj.

Efter en snabb rättegång blev syskonen Scholl halshuggna den 22 februari, tillsammans med en tredje av Vita Rosens medlemmar, Christoph Probst. Vid syskonens begravning var Lafrenz den enda närvarande som inte tillhörde deras familj – ett ytterst riskabelt beslut.

I mars 1943 blev Lafrenz själv gripen av Gestapo. Hon åtalades för medhjälp och dömdes till ett års fängelse. Hon lyckades ändå dölja sina verkliga insatser, skriver stiftelsen.

Sedan hon frigivits återvände Lafrenz till Hamburg, där hon inom kort greps på nytt. Hon tillbringade ett år i flera olika fängelser, slutligen i tukthuset i Bayreuth. En rättegång var fastslagen att inledas i april 1945. Den hade sannolikt lett till dödsdom, men tre dagar före rättegångens början befriade amerikanska trupper fängelset.

1947 emigrerade Traute Lafrenz till USA och slutförde sina medicinska studier. Hon gifte sig och fick fyra barn, och var chef för en skola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar.

På sin 100-årsdag år 2019 tilldelades Lafrenz Förbundsrepubliken Tysklands främsta orden, Verdienstkreuz. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier lovordade henne som ”en frihetens och mänsklighetens hjälte”.