Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dags att lämna in idéer på hur Raseborg och Lojo kunde förbättras

Uppdaterad 10.03.2023 14:05.
Pumpviken i Karis i granna röda, gröna och gula höstfärger.
Bildtext Pumpviken i Karis vann omröstningen i fjol när raseborgarna valde vad medborgarbudgeten skulle användas till. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Nu kan du lämna in idéer på vad Raseborgs stad kunde använda 100 000 euro till.

Medborgarbudgeten kör i gång nu och raseborgarna kan ge förslag ända till den 26 mars klockan 23.59.

Det kan man till exempel göra på stadens webbplats. Om man inte har tillgång till en dator kan man också gå till biblioteken för att få hjälp med att fylla i blanketten.

Staden hoppas att invånarna kan rösta om förslagen i maj.

I fjol röstade raseborgarnan på åtta förslag i Pojo, Karis och Ekenäs. Då vann förslaget om att förbättra parken i Pumpviken i Karis. Där ska byggas en lekplats och kanske också utegym och en grillplats. Medborgarbudgeten var 50 000 euro i fjol.

I Lojo har staden nu för första gången en medborgarbudget. Lojoborna får komma med förslag fram till den 26 mars. Medborgarbudgeten i Lojo är 20 000 euro.

Artikeln uppdaterad kl 14.02 med Lojos medborgarbudget.

Relaterat

Det går dåligt för välfärdsområdets ekonomi – men just nu bara så dåligt som planerat

Årets första kvartalsrapport för välfärdsområdets första minus.

Enligt rapporten har välfärdsområdet under årets första tre månader gjort ett underskott på knappt fem miljoner euro.

Välfärdsområdets budget för i år är samtidigt en minusbudget – man har planerat för ett underskott på drygt 23 miljoner i år – så att första kvartalet visar minus fem miljoner är i linje med planen.

Styrelsen konstaterade ändå att det är nödvändigt att börja spara, det vill säga det framtids- och anpassningsprogram som välfärdsområdet har börjat utforma redan tidigare i år behövs verkligen.

Att spara kommer samtidigt att bli tufft. Befolkningens behov av välfärdsområdets tjänster minskar inte, men priserna stiger och dessutom sker en lönejustering den första juni som inte var känd när budgeten fastställdes.

Man i glasögon på en trottoar.

Sönderkörda och förfallna vägar i Österbotten: "Det är katastrofalt dåligt ställt"

115 kilometer väg får ny beläggning i Österbotten i år.

Vasa gav daghem 5 000 euro till leksaker

I höstas fick Vasaborna rösta om vad den inkluderande budgeteringen på 5 000 euro skulle användas till. Resultatet av omröstningen blev att man har skaffat nya leksaker till daghem i Vasa.

Pengarna delades mellan 20 daghem, och då fick varje enhet 250 euro att använda på leksaker samt på utrustning som behövs för att bygga lekar och skapa stämning.

Av budgeten för Vasa stads småbarnspedagogik har årligen reserverats ett visst anslag för leksaker och annan utrustning för olika aktiviteter. Anslaget beror på antalet barn inom småbarnspedagogiken. I år är summan cirka 78 000 euro.