Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blir herrarnas femmil i Holmenkollen en flopp? Största delen av toppåkarna har lämnat återbud: ”Helt omöjligt att delta”

Uppdaterad 11.03.2023 07:42.
Perttu Hyvärinen
Bildtext Perttu Hyvärinen medger att han inte är redo att tävla efter Planica.
Bild: EPA-EFE

Holmenkollens femmil är en klassiker i världscupen i skidåkning, men i år riskerar loppet att tappa sin charm på grund av bristen på idrottare.

På lördag går herrarnas legendariska femmil i Holmenkollen av stapeln. Dessvärre verkar det som att endast elva av de trettio högst rankade herrarna i den totala världscupen kommer att delta.

Orsaken till frånvaron av toppåkarna är det tajta tävlingsschemat. Skid-VM avslutades med femmilen i söndags, så det är bara en veckas återhämtningstid mellan de otroligt fysiskt krävande loppen.

Italiens tränare, Marcus Cramer, gick tillsammans med den italienska stjärnan Federico Pellegrino hårt åt det internationella skidförbundets (Fis) upplägg.

– Det är helt omöjligt att delta, säger Pellegrino till NRK.

– Jag tränar för att vara bäst i varje lopp, men nu kan jag bara inte. Jag är inte så stark.

Michal Lamplot, tävlingsledaren för Fis, har erkänt att tajmningen inte är den bästa möjliga.

Finland saknar Hyvärinen och Niskanen

Av de finska herrarna är det bara Juuso Tossavainen och Markus Vuorela som ska ut i Oslospåren.

Perttu Hyvärinen står över av samma orsak som Pellegrino.

– Alla idrottare älskar Norges backar och Holmenkollen är det mest legendariska stället. Men jag måste medge att jag inte är redo att tävla efter Planica, sa Hyvärinen till NRK.

Också de svenska stjärnorna William Poromaa och Calle Halfvarsson har gett återbud. Poromaa har åkt på en förkylning och Halfvarsson fokuserar i stället på sprinten i Drammen.

Storbritanniens Andrew Musgrave förstår sig däremot inte på dem som inte deltar i Holmenkollen. Han tror att det handlar om attityd.

– Femmilen i Oslo är säsongens höjdpunkt. Det är årets svåraste lopp. Sex dagar är tillräckligt med tid för att återhämta sig från världsmästerskapen.

Yle sänder femmilarna i Holmenkollen med svenskspråkigt referat.

Diskussion om artikeln