Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hållbarhetstänket vardag i Kristinestad: ”Vi ska ligga i framkant här”

En man med mössa på huvudet står intill ett skidspår.
Bildtext Enligt Janne Smeds handlar inte hållbarhet enbart om miljö. Han nämner social hållbarhet som den viktigaste aspekten.
Bild: Juho Teir / Yle

I tisdags belönades Visit Kristinestad med ett nordiskt hållbarhetspris på resemässan i Berlin. Enligt Janne Smeds var det en stor överraskning trots att staden jobbat med hållbarhet i flera år.

Då Visit Kristinestad nominerades i kategorin bästa hållbarhetskoncept tillsammans med Levi ski resort och Pite havsbad var det få som trodde på en seger.

Inte ens Janne Smeds, projektledare för sustainable tourism-projektet i Kristinestad.

– När jag såg vem vi stod emot så tänkte jag att inte reser vi till Berlin för inte får vi något pris. Det var en överraskning att vi kunde slå dem.

Så när SOA (Scandinavian outdoor award) Travel-prisen delades ut i tisdags var det Visit Finlands representant Sara Snäll som fick ta emot priset.

– Det är en nordisk tävling som de ordnar på resemässan i Berlin varje år med tre-fyra olika kategorier. Tävlingen får ganska stor synlighet och alla turismaktörer i Norden får delta, säger Smeds.

Enligt Smeds är priset ett bevis på att staden gör något rätt och samtidigt hoppas han att det ska öka turismen till staden.

– Det tror vi absolut, annars skulle vi inte göra det här. Vi ska ligga i framkant här.

– Det är ingen idé att vi har olika plakat på väggen om det inte ger något konkret. Vi hoppas att det ska ge mer folk hit.

Hållbarhet handlar inte enbart om miljö

En vanlig missuppfattning som många har om hållbarhet är att det enbart är förknippat med miljön, men enligt Janne Smeds är det ett väldigt brett koncept.

– Miljö är kanske en tredjedel av hållbarhetstänket. Det är kanske lite missvisande för många, alla tänker bara på miljö, men det är inte bara det.

– Jag tycker en av de viktigaste grejerna är social hållbarhet, att din personal ska må bra. Många företag kämpar med arbetskraftsbrist och om du inte jobbar hållbart, så försvinner personalen eller så är det svårt att få personal.

Även om man i Kristinestad redan en längre tid arbetat med hållbarhetsfrågor, så tar arbetet aldrig slut.

– Du ska hela tiden försöka bli bättre och bättre. Det kräver också Visit Finlands program där alla våra företag är med och vi också är med. Vartannat år ska vi berätta om våra prestationer och vad vi har gjort under de senaste två åren och vad vi har blivit bättre på.

Nordiskt hållbarhetspris till Visit Kristinestad: "Det var en överraskning"

7:39