Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsminister Marin träffade president Zelenskyj i Kiev: ”Du är en symbol för frihet och mod”

Uppdaterad 10.03.2023 17:59.
Sanna Marin och Volodomyr Zelenskyj.
Bildtext Statsminister Sanna Marin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans i Kiev.
Bild: Ukrainas presidentkansli /president.gov.ua

Statsminister Sanna Marin (SDP) är på besök i Ukraina igen. Hon har bland annat träffat president Volodymyr Zelenskyj i huvudstaden Kiev.

Marin träffade president Zelenskyj i Kiev och sällskapet deltog i en minnesstund för en ukrainsk soldat och besökte ett minnesmärke till stupade i kriget.

Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj
Bildtext Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj höll en gemensam presskonferens.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Zelenskyj har delat bilder från besöket på sitt Instagramkonto.

Han skriver att det är viktigt att han och Sanna Marin respekterar dem som försvarar frihet i landet med sina liv lika mycket.

Bland annat den belarusiska oberoende tidningen Nexta har skrivit om besöket och har twittrat en bild av Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas vice utrikesminister Yevhen Perebyinis twittrar också en video av Marin där han konstaterat att han välkomnat Marin till Kiev.

Sanna Marin håller handen på en kvinnas axel. Hennes ansikte syns inte.
Bildtext Marin talar med berörda på begravningen av den hjälteförklarade ukrainska soldaten Dmytro ”Da Vinci” Kotsiubaylos begravning. Han dog i striderna vid Bachmut tidigare i veckan.
Bild: Ukrainas presidentkansli / president.gov.ua

På en presskonferens tillsammans med president Zelenskyj sa Marin att hon hade besökt sjukhus och träffat soldater.

Du är en symbol för frihet och mod

― Sanna Marin till Volodymyr Zelenskyj

– I det här kriget är det bara en sida som har hjältar. Era soldater i Donetsk, Luhansk och på andra håll kommer att motsätta sig Putins armé och kommer att vinna, sa Sanna Marin.

Marin försäkrade många gånger att Finland kommer att fortsätta att ge Ukraina bistånd så länge det behövs. Marin sa att Finland förbereder det fjortonde vapenhjälpspaketet och tillade att hon i den här frågan lyssnar noga på vad Zelenskyj säger om de ukrainska försvarsstyrkornas behov.

Marin sa också att det långsiktiga militära biståndet till Ukraina måste diskuteras på allvar. Enligt henne kommer olika alternativ att tas upp vid nästa möte i Europeiska rådet.

Marin sa att hon hoppas att Finland en dag kan välkomna Ukraina till Nato. Hon sa sig vara övertygad om att Ukrainas insatser i kampen mot korruption kommer att möjliggöra landets EU-medlemskap.

Statsminister Sanna Marin i Kiev
Bild: Benjamin Suomela / Yle

– Du är en symbol för frihet och mod, och ett löfte om ett nytt och bättre Europa, sa Marin och riktade sina ord till Zelenskyj.

Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet

Zelenskyj uttryckte flera gånger sin tacksamhet till Finland. Han sa att han hade diskuterat ytterligare sanktioner mot Ryssland med Marin. Enligt honom är målet en situation där globala sanktioner hindrar Ryssland från att använda sin missilpotential mot Ukraina.

Zelenskyj betonade vikten av att Ryssland ställs till svars för sina krigsförbrytelser och att de människor som har lidit under kriget ska få rättvisa.

Zelenskyj tillfrågades också om den senaste tidens anklagelser om att Ukraina skulle ha varit inblandat i sabotage av Nord Streams gasledningar.

– Vi har inget med det att göra. Vad skulle orsaken vara?

Han fortsatte med att säga att han tycker att det är farligt att oberoende medier sprider den här typens misstankar. Enligt honom gagnas bara Ryssland och de som har intresse av att sanktioner inte tillämpas mot Ryssland av sådant.

Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj inne i en kyrka. De håller i blombuketter.
Bildtext Marin bredvid Zelenskyj under begravningsceremonin.
Bild: Ukrainas presidentkansli / president.gov.ua

Marin en hjälte i Ukraina

Marin har besökt Ukraina en gång tidigare och har också träffat Zelenskyj i samband med ett EU-möte i Bryssel. Också president Sauli Niinistö har besökt Ukraina.

Då Marin besökte Ukraina i maj i fjol åkte hon till Irpin och Butja.

Utrikesministeriet meddelade tidigare på fredagen att man stöder Ukraina med ytterligare 29 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetsstöd.

Många ukrainare har stor uppskattning för Finland på grund av det starka stödet. Flera ukrainska politiker har lyft fram både Marin och Niinistö som ”modiga ledare som vågar stå emot Ryssland”.

Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj går på en gata omgiven av människor.
Bildtext Marin och Zelenskyj hann också med en promenad genom Kiev.
Bild: Ukrainas presidentkansli / president.gov.ua

Också miljö- och klimatminister Maria Ohisalo (Gröna) var med på resan.

Under besöket undertecknade hon två samförståndsavtal. Det ena rör bland annat infrastrukturbyggande och det andra miljöskydd.

Suomen ympäristöministeri Maria Ohisalo ja infrastruktuurin, rakentamisen ja jätehuollon kunta-, alue- ja infrastruktuuriministeriön varapääministeri Kubrakov  allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan Ukrainan presidentin toimistossa Kiovassa perjantaina 10. maaliskuuta.
Bildtext Miljö- och klimatminister Maria Ohisalo undertecknade avtal.
Bild: Benjamin Suomela / Yle