Så här röstar du i riksdagsvalet 2023
Det är snart dags att rösta i riksdagsvalet 2023. I den här artikeln hittar du viktiga datum och annan information du behöver veta om röstningen i riksdagsvalet.
Varje finsk medborgare, som senast på valdagen fyller 18 år är röstberättigad och får rösta i riksdagsvalet. Rösträtten kan förloras enbart om man förlorar finskt medborgarskap.
Finland är indelat i 13 valkretsar och du kan endast rösta på en kandidat i din egen valkrets. Yles valkompass kan hjälpa dig att hitta rätt kandidat.
Viktiga datum i riksdagsvalet 2023
22 - 28 mars Förhandsröstning i Finland - Ditt lokala förhandsröstningsställe
22 - 25 mars Förhandsröstning utomlands- Ditt lokala förhandsröstningsställe
2 april Valdag - Ditt lokala röstningsställe. Vallokalerna är öppna mellan klockan 9 och 20.
5 april Valresultatet fastställs
Vem är kandidat i riksdagsvalet 2023? Hitta din kandidat i Yles valkompass
Svenska Yle har en bred bevakning av riksdagsvalet 2023.
Förhandsrösta
Riksdagsvalet går av stapeln den andra april, men redan elva dagar innan det är det möjligt att förhandsrösta.
Då man förhandsröstar kan man göra det på vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller utomlands.
Förhandsröstningen inleds den 22.3.2023 och avslutas i Finland den 28.3.2023. Förhandsröstningen utomlands avslutas den 25.3.2023.
Här hittar du en lista över allmänna förhandsröstningsställen i Finland och utomlands.
Då du förhandsröstar ska du ha med dig ett identitetsbevis, exempelvis ett av polisen utfärdat identitetskort, pass, körkort eller någon annan motsvarande handling försedd med foto.
För att försnabba processen kan du ta med meddelandekortet (anmälan om rösträtt) som du fått med posten. Meddelandekortet måste dock inte vara med utan du får rösta även utan det.
Vad är det för skillnad på partierna egentligen? Här presenterar vi riksdagspartierna i korthet
Vi har sammanfattat vad de nio riksdagspartierna står för.
Rösta på valdagen
På själva valdagen får du rösta endast i den vallokal som har antecknats för dig i rösträttsregistret och som anges på den anmälan om rösträtt du fått. Vallokalerna är öppna mellan klockan 9 och 20.
Om du inte vet vilken vallokal du ska gå till kan du använda dig av valsidans karttjänst (öppnas i mars).
Då du röstar på valdagen ska du ha med dig ett identitetsbevis, exempelvis ett av polisen utfärdat identitetskort, pass, körkort eller någon annan motsvarande handling försedd med foto.
Själva meddelandekortet, som du fått på posten (anmälan om rösträtt), behövs inte vid röstningen.
Rösta hemma
Det är möjligt att rösta hemma om din rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad att du har svårigheter att ta dig till ett förhandsröstningsställe i hemlandet eller röstningsstället på valdagen.
I detta fall kommer en valförrättare som utsetts av den kommunala centralvalnämnden på en viss överenskommen tidpunkt hem till honom eller henne och tar emot röstningen.
Anmälan om att rösta hemma ska göras till centralvalnämnden skriftligen eller per telefon senast tisdagen den 21 mars 2023 före kl. 16.
Gör så här i vallokalen
Börja med att visa upp ditt identitetsbevis för valfunktionären. Valfunktionären söker fram ditt namn i vallängden och ger dig en röstsedel.
Gå till ett valbås och fyll i din kandidats nummer på valsedeln. Skriv ingenting annat på röstsedeln. När du har gjort anteckningen ska du vika ihop röstsedeln så att kandidatens nummer inte syns utåt.
Ta den hopvikta röstsedeln med dig och gå till valförrättaren. Valfunktionären stämplar din röstsedel.
Lägg den stämplade röstsedeln i valurnan. Efter detta kan du lämna vallokalen.