Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rasmus Paludan misstänkt för brott efter koranbränning i Sverige

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Sverige.
Bildtext Rasmus Paludan i samband med en koranbränning i Stockholm i början av året.
Bild: Fredrik Sandberg / Reuters

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan misstänks för flera brott kopplat till en koranbränning i Malmö i fjol, rapporterar tidningen Expressen.

Expressen uppger att åklagare inlett en förundersökning mot Paludan. Han misstänks enligt uppgifterna för flera brott: Hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning.

Han uppges vara den enda misstänkte i fallet.

Paludan själv säger att han inte gjort sig skyldig till några brott i samband med fjolårets koranbränning i Malmö, eller några andra manifestationer han deltagit i. Till SVT säger han också att han inte blivit delgiven någon misstanke.

Koranbränningen i Malmö i fjol ledde till det som nu är känt som påskupploppet. Oroligheter pågick i flera dagar i staden med bränder och stenkastning mot polis.

Åklagare Adrien Combier-Hogg säger till Expressen att Paludan först nu kontaktas av polisen på grund av utredningstekniska skäl.

”Under en tid har vi nu varit redo att hålla förhör med honom och delge misstankar, men vi har inte kommit till skott”, säger åklagaren till Expressen.

Flera koranbränningar

Paludan har ordnat flera koranbränningar i Sverige och också utomlands. I början av året ordnade Paludan flera koranbränningar i Stockholm. Han brände bland annat upp en koran utanför den turkiska ambassaden.

Det här har väckt häftig debatt både i Sverige och utomlands. I Turkiet har man sagt att man kommer säga nej till Sverige i Nato om de fortsätter tillåta koranbränningar i yttrandefrihetens namn.

Enligt Turkiet har man kallat det här för respektlöst beteende. Koranbränningarna har gjort att relationen mellan Sverige och Turkiet blivit spändare.