Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VPS tar in ryskt nyförvärv: ”Vi dömer ingen på basis av ens nationalitet”

Uppdaterad 10.03.2023 18:55.

Vasaklubben VPS har kommit överens om ett tvåårigt kontrakt med den ryske mittfältaren Jevgenij Basjkirov.

– När vi fick höra om Basjkirovs intresse att komma till VPS diskuterade vi saken gemensamt och separat med lagledningen och styrelsen, skriver VPS styrelseördförande Timo Harri på lagets hemsida.

– Vår slutsats är klar och entydig: Vi fördömer starkt Rysslands anfallskrig i Ukraina, men vi dömer ingen på basis av ens nationalitet. Väsentligt för vår klubb är att man lever upp till klubbens värdesättningar under sin alldagliga verksamhet i livet.

31-åringen ansluter till fotbollsligalaget från polska högstaliga klubben Zaglebie Lubin. Basjkirov har sedan tidigare varit på provspel i SalPa från Salo. Spelaren berättade då om syn på det ryska anfallskriget till Helsingin Sanomat.

– Den ryska propagandan är en hjärntvättning som sträcker sig över hela landet. Den tillåter dig inte vara öppen, framsynt eller ärlig. Det är en dimma som förblindar, berättar Basjkirov i artikeln

Relaterat

Drömförlängningen för VPS: Målkungen Michael fortsätter ett år till – sportchefen erkänner utbrett intresse bland andra klubbar

Vasalaget VPS har haft en succésommar i fotbollsligan. Tack vare tio raka segrar har man rest sig från nedflyttnings- till medaljstrid.

Samtidigt bygger man för nästa säsong. Nyligen har man förlängt kontrakten med tränaren Jussi Nuorela samt viktiga spelarna Teppo Marttinen och Jesper Engström.

Nu presenterar seriefyran ytterligare en tung förlängning. Nigerianska anfallsstjärnan Peter Godly Michael option för ett tilläggsår utnyttjas.

I början av säsongen hade nyförvärvet förtvivlat svårt att få bollen i mål. Men likt resten av laget har Michael varit som pånyttfödd under sommaren – just nu har 25-åringen en målsvit på sex raka matcher.

Sportchefen Janne Lindberg är nöjd.

– Han har väckt mycket intresse bland andra klubbar och jag tycker att han har potential för att spela på betydligt högre nivå än i vår liga, säger sportchefen på VPS sajt.

Totalt har han stått för nio mål och tre assist under debutsäsongen. Både i juli och i augusti har han fått priset så månadens spelare i ligan.

VPS tog hem ett dramatiskt österbottniskt derby – Sawyer nickade in segermålet i den 87:e minuten

I fotbollsligan vann Vaasan Palloseura knappt över Seinäjoen Jalkapallokerho med siffrorna 3–2.

Matchen såg länge ut att bli oavgjord, men i den 87:e minuten fick VPS en hörna som de skulle komma att utnyttja till fullo. Roni Hudd sköt en perfekt hörna och den australiensiske anfallaren Harrison Sawyer nickade in segermålet.

VPS inkasserade sin sjunde raka seger och steg till en femte plats i serien. För Seinäjokilaget grämde förlusten extra mycket, eftersom en vinst skulle ha fört laget i serieledning.