Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VPS tar in ryskt nyförvärv: ”Vi dömer ingen på basis av ens nationalitet”

Uppdaterad 10.03.2023 18:55.

Vasaklubben VPS har kommit överens om ett tvåårigt kontrakt med den ryske mittfältaren Jevgenij Basjkirov.

– När vi fick höra om Basjkirovs intresse att komma till VPS diskuterade vi saken gemensamt och separat med lagledningen och styrelsen, skriver VPS styrelseördförande Timo Harri på lagets hemsida.

– Vår slutsats är klar och entydig: Vi fördömer starkt Rysslands anfallskrig i Ukraina, men vi dömer ingen på basis av ens nationalitet. Väsentligt för vår klubb är att man lever upp till klubbens värdesättningar under sin alldagliga verksamhet i livet.

31-åringen ansluter till fotbollsligalaget från polska högstaliga klubben Zaglebie Lubin. Basjkirov har sedan tidigare varit på provspel i SalPa från Salo. Spelaren berättade då om syn på det ryska anfallskriget till Helsingin Sanomat.

– Den ryska propagandan är en hjärntvättning som sträcker sig över hela landet. Den tillåter dig inte vara öppen, framsynt eller ärlig. Det är en dimma som förblindar, berättar Basjkirov i artikeln

Relaterat

VPS förstärker försvarslinjen – Cristhian Valencia ansluter

Vaasan Palloseura har skrivit ett tvåårskontrakt med colombianska mittbacken Cristhian Valencia.

Valencia har spelat i fotbollsligan de tre senaste åren och har hunnit representera SJK och AC Oulu. Valencia säger att han trivs bra i Finland och gärna vill stanna.

– VPS är en förening i förändring och lagets utveckling går framåt. Det är en ära att få ansluta till projektet som VPS har, säger Valencia.

VPS-tränaren Jussi Nuorela säger att den 31-årige mittbacken är ett fint tillskott i försvaret.

– Valencia är en aggressiv försvarare som bidrar med erfarenhet och ledarskap. Han har också redan bevisat att han tillhör högsta eliten i ligan.

Helsingin Sanomat: VPS-chefen Janne Lindberg trakasserade kvinnor i åratal

Fotbollsklubben VPS meddelade i tisdags att man gett en skriftlig varning till sportchefen Janne Lindberg. Han hade uppträtt osakligt mot kvinnliga anställda inom klubben.

VPS skulle inte ha offentliggjort varningen om inte tidningen Ilkka–Pohjalainen hade fått nys om fallet.

Helsingin Sanomat avslöjar i dag att Lindbergs osakliga beteende har pågått i flera år. Tidningen rapporterar att Lindberg skickade trakasserande meddelanden till kvinnor redan 2020. Åtminstone en av kvinnorna var inte anställd av VPS men hon hade kontakt med klubben i och med att det företag hon jobbade för hade ett samarbetsavtal med klubben.

I Helsingin Sanomats artikel berättar två kvinnor hurudana meddelanden Lindberg skickade till dem. Han berömde deras utseende och skickade insinuerande hälsningar. Han hoppades exempelvis på sexuellt umgänge.

Lindberg kom med snarlika förslag också då han träffade kvinnorna.

Han ville inte kommentera saken för Helsingin Sanomat.

Optionen utnyttjas inte – Sawyer och VPS går skilda vägar

Harry Sawyer lämnar VPS. Den australiske anfallaren hade en option i kontraktet för nästa säsong men båda parter har kommit överens om att inte utnyttja den.

Enligt Sawyer lämnar han klubben av personliga skäl som inte är kopplade till fotbollen.

– Min familj behöver stabilitet som inte kan uppnås här. Klubben har varit förstående och stöttat mig. Situationen kunde inte ha hanterats bättre och det är jag tacksam för, säger Sawyer på klubbens webbplats.

Sawyer kom till VPS i juli och gjorde tre mål på tolv matcher då klubben slutade trea i ligan.

– Jag trivdes verkligen bra och hoppas att en återkomst är möjlig någon gång. Jag vill säga att min tid i VPS är pausad nu och så får vi se vad som händer i framtiden, säger han.