Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Parkering förbjuds om snöröjningen kräver det – i Vasa har tillfälliga begränsningar varit nödvändiga några gånger i vinter

Snöplog lyfter upp lass med snö på flaket till en lastbil längs Skolhusgatan i Vasa.
Bildtext Snöröjning längs Skolhusgatan i Vasa vintern 2021.
Bild: Sebu Björklund / Yle

Vasaborna blir år för år bättre på att följa uppmaningen att flytta på bilen om det krävs för att man ska kunna röja bort snö. Men den som inte följer anvisningarna kan få en böteslapp.

I torsdags tvingades staden ta till ett tillfälligt parkeringsförbud på det avsnitt av Fredsgatan som löper mellan Rådhusgatan och Kyrkoesplanaden.

När ett sådant förbud införs tar parkeringsövervakningen kontakt med bilägarna, som uppmanas flytta bort bilen inom ett dygn.

Jaana Lindholm, parkeringskontrollant vid Vasa stad, uppger att man jobbade hårt för att få tag på alla vars bil stod parkerad på det aktuella gatuavsnittet längs Fredsgatan.

Utöver att man delade ut skriftliga flyttningsuppmaningar tog man även kontakt med bilägarna per telefon eller sms.

Och det hela fungerade bra.

– På morgonen då jag kom på jobb hade man fått gatan plogad på bägge sidor, säger Lindholm.

Parkeringskontrollant i arbetskläder utanför Stadsmiljöns kontor i Vasa.
Bildtext Jaana Lindholm är glad över att man slapp skriva en enda böteslapp längs Fredsgatan.
Bild: Juuso Kääriäinen / Yle

Flyttas inte bilen enligt uppmaning kan följden bli en parkeringsbot. Någon statistik över hur ofta snöröjningsbehov leder till parkeringsböter finns inte, men enligt Lindholm handlar det om endast några enstaka i år.

– Det går åt bättre hållet år för år. Folk har börjat förstå att man behöver kolla om det dyker upp tillfälliga parkeringsbegränsningar även om det normalt råder fri parkering längs gatan.

Tidigare i vinter har staden tvingats begränsa parkeringen vid Kaserntorget, på Kaptensgatan och på Abborrvägen. Lindholm kommer ihåg att man tvingades skriva ut några böteslappar då, men i regel har det räckt fint med den skriftliga uppmaningen att flytta på bilen.

Den här typen av begränsningar utfärdas inte enbart för att man ska kunna få bort snö utan även senare på våren då sand ska städas bort.

Snö körs bort då det behövs

Under de senaste två veckorna har det fallit rätt mycket snö i Vasa.

Och skulle årets vinter bjuda på mycket mer snö och kyla kan det bli aktuellt med ytterligare parkeringsbegränsningar, men än så länge finns inga direkta planer, uppger Mika Ketonen som är underhållsingenjör vid Vasa stad.

– Rikligt med snö är en utmaning i vissa stadsdelar. Inte minst i bostadsområden som Gerby och Västervik är det ställvis trångt, men som tur har vi snöslungor i bruk där, säger Ketonen.

Efteråt ska de stora snöhögar som bildas vid plogningen forslas bort till snöavstjälpningsplatsen.

– Men om det faller så mycket snö att vi får flera plogningar vill det bli så att bortforslandet får vänta.

Först då det är nödvändigt på grund av trängsel i trafiken körs snön bort.

Den här texten är en översättning av artikeln Pysäköinti kielletään, jos kadun talvikunnossapito sitä vaatii – väliaikaisia rajoituksia on tehty tänä vuonna muutamia Vaasassa skriven av Juuso Kääriäinen, Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.