Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”En ny början” för de goda vännerna Macron och Sunak - Storbritannien lovar hjälpa Frankrike att förhindra migranttrafik över kanalen

Uppdaterad 10.03.2023 23:31.
Gemenskap mellan Macron och Sunak - Spela upp på Arenan

Storbritannien kommer att ge Frankrike 480 miljoner pund (540 miljoner euro) under tre år för att hjälpa till med att stoppa migranter som korsar Engelska kanalen i små båtar.

Beskedet gavs på fredagen vid ett toppmöte i Paris mellan Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och president Emmanuel Macron.

Macron sa att Frankrike också skulle bidra, men beloppet är oklart. Pengarna kommer att användas till ett nytt interneringscenter i Frankrike och till ytterligare 500 poliser. Också drönare ska införskaffas för att förhindra människor att korsa Engelska kanalen. Frankrike ska hjälpa till med att patrullera längs franska stränder.

Sunak sa att pengarna skulle hjälpa till att ”sätta stopp för denna vidriga handel med människoliv”. Han har gjort frågan om förhindrandet av småbåtar till ett av sina viktigaste löften för sin regering. Han har lovat att ”knäcka de kriminella gängen” som tjänar på transport av migranter.

För Sunak är migrationsfrågan i fokus - asyl ska inte längre beviljas

Antalet migranter som anlände till den engelska kusten i fjol steg till mer än 45 000 vilket är en ökning med 500 procent på två år.

Sunak behöver samarbetet med Frankrike för att klara av att hantera den stora mängd människor som anländer från bland annat Afghanistan, Iran och Syrien.

Den konservativa brittiska regeringen har för avsikt att förbjuda asylansökningar, och har planer på att deportera migranter någon annanstans, förslagsvis Rwanda.

Flyktingorganisationer har skarpt kritiserat lagen och säger att den inte kommer att stoppa migrantbåtarna. Lagen befaras leda till att tiotusentals människor hamnar i permanent limbo.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak
Bildtext Den 42-åriga Sunak och den 45-åriga Macron har en del gemensamt. De är i samma ålder, de har båda en bakgrund i investeringsbanker, båda är utbildade vid privatskolor och deras fäder har läkarbakgrund.
Bild: Lehtikuva

”En ny början” - Macron och Sunak visade upp starkt kamratskap

Frankrike och Storbritannien tog på fredagen ett stort steg för att avsluta flera år av bråk efter Storbritanniens utträde från EU (brexit).

Vid toppmötet som skulle bidra till ett återknytande av banden hälsade Frankrikes president Emmanuel Macron Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak med leenden och ömsesidiga ryggklappar – en skarp kontrast till år av bitterhet mellan London och Paris.

Både Macron och Sunak meddelade att toppmötet i Paris markerade en ny början på de anglo-franska relationerna.

Storbritanniens utträde från EU har under de senaste åren försvårat relationerna mellan Frankrike och Storbritannien. Macron antydde också att Sunaks tre föregångare på premiärministerposten inte lyckades särskilt bra med att klara av det spända läget.

Om vi ​​är ärliga har relationen mellan våra två länder haft sina utmaningar under de senaste åren. I dag vi har tagit samarbetet till en aldrig tidigare skådad nivå

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i Paris

Under sin gemensamma presskonferens uppvisade de två ledarna en stark känsla av kamratskap. Macron talade om ”kära Richi” medan Sunak i sin tur tackade ”mon ami”, och samtalet avslutades med en omfamning.

Parterna uppges också ha kommit överens om att gå vidare med kärnenergisamarbete. De bekräftade även sitt stöd för Ukraina och lovade att stärka samarbetet mellan sina militära styrkor, inklusive utveckling av robotar och luftvärnssystem.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under ett paraply.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak skyddar sig under ett gemensamt paraply efter toppmötet i Elyséepalatset i Paris.
Bild: Lehtikuva

Källor: Reuters, BBC, AFP