Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vänsterförbundet i Egentliga Finland litar på att intresset för Li Andersson ger resultat – vill få in tre kandidater i riksdagen

Li Andersson på riksdagsgruppens sommarmöte.
Bildtext Li Andersson blev Egentliga Finlands röstdrottning i riksdagsvalet 2019. Nu hoppas Vänsterförbundet på en repris eftersom det skulle ge partiet ett lyft.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Vänsterförbundet är inställda på att partiet kan få in tre personer i riksdagen från Egentliga Finlands valkrets. Det skulle betyda en mer än i riksdagsvalet 2019 då partiet fick in två kandidater.

Enligt partiets kretsordförande Tomi Nieminen är det viktigt att det politiska budskapet är trovärdigt.

– Vår agenda i valrörelsen ska vara övertygande och väljarna ska få information om hur vi tänker få Finland på fötter, säger Nieminen. Valprogrammet ska ännu finslipas i partifullmäktige men de huvudsakliga ramarna är klara.

Vilka två saker vill du lyfta fram då det gäller specifikt Egentliga Finland?

– Om vi talar uttryckligen om Egentliga Finland så är våra kandidater väldigt oroade över hur det ska gå med beskyddandet av Skärgårdshavet och därför vill vi arbeta hårt för att trygga finansieringen för det miljöarbetet, säger Nieminen. Det är åtminstone ett av de mål vi har för de kommande fyra åren.

En flygbild av skärgården, med många gröna öar och grå klippor som badar i solsken
Bildtext Vänsterförbundet vill arbeta för beskyddandet av Skärgårdshavet och hoppas kunna trygga den finansiering som behövs för arbetet.
Bild: Jaakko Ruola / Baltic Sea Action Group

Förutom miljön är också kollektivtrafiken i regionen något som Vänsterförbundet vill arbeta för och därför väljer att betona i sitt valprogram.

– Vi anser att trafiklösningarna måste göras effektivare och de ska betjäna befolkningen klart bättre än de gör idag, säger Nieminen. Det kan handla om närtåg och andra kollektivtrafikarrangemang som behövs för att stärka regionens konkurrenskraft.

Partiordförande stärker den lokala valrörelsen

Att Li Andersson, som partiordförande och sittande minister, ställer upp för den egna valkretsen i Egentliga Finland ser Nieminen som en klar fördel.

– Jag skulle vilja påstå att Li Andersson har en stark personlig profil och engagerar också personer som inte traditionellt skulle rösta på Vänsterförbundet, säger Nieminen. Dessutom gjorde hon ett fantastiskt val 2019 och vi förväntar oss nog att hon gör ett minst lika bra val nu.

Kampanjarbete för Vänsterförbundet.
Bildtext Vänsterförbundets valarbete har kommit igång på olika håll i regionen. Partiet vill ge väljarna ett trovärdigt politiskt budskap.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Nieminen anser också att Andersson under hela regeringsperioden arbetat hårt för partiets kärnfrågor och väljarna har sett att en röst på henne och Vänsterförbundet ger valuta för pengarna.

– Vi har också lagt märke till att väljare som tidigare valt att rösta på De Gröna eller SDP nu kan tänka sig att rösta på Vänsterförbundet, säger Nieminen. Det kan vi långt tacka vår partiordförande för men jag vill samtidigt lyfta fram alla våra kandidater som gör ett fenomenalt arbete.

Egentliga Finlands valkrets

Tre invalda kandidater ska inte vara en omöjlighet

Nieminen är medveten att partiets förhoppningar om att få in tre kandidater från Egentliga Finlands valkrets är ett tufft men realistiskt mål.

– Vi har ett väldigt intressant startfält med många intressanta kandidater, säger Nieminen. Ifall vi lyckas få in fler än senast så är vi naturligtvis nöjda men samtidigt är det inte heller en besvikelse om vi misslyckas med det.

Johannes Yrttiaho kampanjerar på Salutorget i Åbo.
Bildtext Riksdagsledamot Johannes Yrttiaho har inlett sin kampanj och har siktet inställt på ett återval.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

I riksdagsvalet 2019 landade partiets väljarstöd på 12,8 procentenheter i Egentliga Finland och då lyckades partiet få in två kandidater i riksdagen, den ena sittande partiordförande Li Andersson och Johannes Yrttiaho som ny kandidat.

I hela landet låg partiets väljarstöd på 8,2 procent. I Yles senaste partimätning som publicerades i början på mars så hade Vänsterförbundet ett stöd på 9 procent.

– Det är viktigt att ha högt ställda målsättningar för det skapar en glöd inom partiet som är viktigt i valtider, säger Nieminen.

Diskussion om artikeln