Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dags för final i Melodifestivalen 2023 – det här behöver du ha koll på

Programmet är inte längre tillgängligt

Den sex veckor långa turnén når sin kulmen då det blir dags för final i Melodifestivalen 2023. Vinnaren får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Liverpool i maj.

Sex veckor, sex städer, fyra deltävlingar och en semifinal. 28 bidrag har blivit tolv finalister, och en av dem kommer koras till vinnare av den 63:e Melodifestivalen, och efter det få förbereda sig på Eurovision Song Contest.

Vinnaren utses av det svenska folket, tillsammans med internationella jurygrupper. Den internationella juryn, som består av åtta jurygrupper, har halva makten, den andra halvan har tittarna, som kan rösta genom Melodifestivalen-appen och genom att ringa.

Startfältet i finalen av Melodifestivalen 2023

 1. Where You Are (Sávežan) – Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods

 2. Rhythm Of My Show – Tone Sekelius

 3. One Day – Mariette

 4. Air – Marcus & Martinus

 5. On My Way – Panetoz

 6. Never Give Up – Maria Sur

 7. Six Feet Under – Smash Into Pieces

 8. Where Did You Go – Kiana

 9. Släpp alla sorger – Nordman

 10. Tattoo – Loreen

 11. Mer av dig – THEOZ

 12. Royals – Paul Rey

Observera att finska tittare inte kan rösta i tävlingen, vare sig i appen eller genom telefonröstning.

Eurovisionsvinnare, ukrainare och norska tvillingar förhandsfavoriter

Ser man till vadslagningsbyråerna så finns det en självklar förhandsfavorit i finalen, och hon heter Loreen. Senast hon tävlade i Melodifestivalen, år 2017 med bidraget ”Statements”, tog hon sig till Andra Chansen och föll ut i en duell mot Anton Hagman. Men gången innan det, år 2012, vann hon såväl Melodifestivalen som hela Eurovision Song Contest. Nu pekar mycket på att Loreen kan upprepa mönstret från 11 år sen, och vinna Melodifestivalen.

En kvinna i gröna kläder dansar och sjunger på en scen. Hon har långt, mörkt hår.
Bildtext Loreens framträdande i den fjärde deltävlingen avbröts efter att en klimataktivist sprang upp på scen med en banderoll. Det stoppade ändå inte Loreen för att gå vidare direkt till final.
Bild: Alma Bengtsson / SVT / Melodifestivalen

Högt upp hos vadslagningsbyråerna hittas också de norska pop-tvillingarna Marcus & Martinus, som tävlar med bidraget ”Air”. Bidraget är skrivet av tvillingarna själva, tillsammans med låtskrivarparet Joy och Linnea Deb, som bland annat skrivit Måns Zelmerlöws eurovisionsvinnande ”Heroes”, och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, som tävlar med hela sex bidrag i finalen.

Två unga killar står på en scen och sjunger.
Bildtext Norska Marcus och Martinus Gunnarsen vann den svenska upplagan av Masked Singer 2022, och har sedan dess jobbat med svenska musiker och låtskrivare i Stockholm.
Bild: MATTIAS HANSSON HGBILD / Swedish Press Agency

På tredje plats, i skrivande stund, placerar vadslagningsbyråerna ukrainska Maria Sur, som tävlar med bidraget ”Never Give Up”. Sur är uppvuxen i Zaporizjzja i Ukraina, men flydde till Sverige då Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari 2022. I Sverige fick hon kontakt med musiker som hjälpte henne fortsätta sin artistkarriär, som inletts i ukrainska The Voice strax innan kriget bröt ut.

En kvinna med långt hår står och sjunger en sång. Bakgrunden är svart, hennes kläder glittriga.
Bildtext Bidraget ”Never Give Up” är enligt Maria Sur självbiografiskt, och handlar om att inte ge upp trots att man möts av motgångar i livet.
Bild: MATTIAS HANSSON/Swedish Press Agency

Vinnaren av Melodifestivalen får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Sverige tävlar i den första semifinalen, som går av stapeln den 9 maj i Liverpool. I den första semifinalen tävlar också bland andra Finland och Norge.

Se den direktsända finalen på Yle Arenan

Direktsändningen från Friends Arena, strax utanför Stockholm, kan du följa med på Yle Arenan, med start klockan 21. På Yle TV1 kan du se finalen med fördröjning, där börjar sändningen klockan 22.15.

Både på Arenan och i TV1 kan du se finalen endera med det svenska programljudet, eller med finskt referat. Det finska referatet görs av Christian ”Kike” Bertell. Sändningen kan också ses i efterhand på Yle Arenan.

Vill du se Melodifestivalens tv-sändning utan finskt referat ska du välja svenska som sändningsspråk i din tv. Du kan också byta språk via Arenan-appens inställningar. På Yle Arenan får du automatiskt det språk du har i appen eller i din webbläsare.