Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor norsk dominans i traditionstyngda tävlingen – Krüger ny femmilskung i Holmenkollen

Uppdaterad 11.03.2023 14:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Här avgör Krüger herrarnas femmil i Holmenkollen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blev nästan norska mästerskapen då herrarna körde femmilen i Holmenkollen. Tre åkare ryckte efter knappt 30 kilometer och till slut stod Simen Hegstad Krüger som segrare.

Många starka namn saknades då det var dags för den mest prestigefyllda tävlingen i världscupen: femmilen i Holmenkollen.

Norge kom ändå med hela sin armada till tävlingen – tolv av fältets 36 startande åkare var norrmän, och det blev som väntat stor hemmadominans.

Hela prispallen blev norsk och samtliga åkare bland de tio bästa bar den röda tävlingsdräkten. Simen Hegstad Krüger tog sin första seger i Holmenkollen då han vann före Hans Christer Holund och Martin Løwstrøm Nyenget.

– Det här kan vara det bästa resultatet eller historiens värsta. Det är egentligen en hopplös resultatlista, säger NRK:s expert Torgeir Bjørn om den norska dominansen.

Fältet hölls relativt samlat i 28 kilometer men då valde Hans Christer Holund att sätta färg på loppet och skruvade upp tempot. Holund, som hade bytt skidor vid varvningen några kilometer innan, fick sedan med sig Simen Hegstad Krüger och Iver Tildheim Andersen som också gick på nya skidor.

Holund satte in en attack efter 28 kilometer - Spela upp på Arenan

Krüger mot Holund på slutet

Resten av fältet tappade snabbt massvis med tid och då de främsta konkurrenterna bytte skidor efter 33 kilometer växte tättrions ledning till över en halv minut.

– Det var en vinnande strategi att byta skidor ett varv tidigare, säger Krüger.

Den luckan klarade inte den jagande gruppen att täppa till, och då Andersen tvingades ge sig sex kilometer före mål stod segern mellan Krüger och Holund.

De två åkte tillsammans in mot stadion men väl där svängde Krüger först in mot upploppet och knäckte sin landsman.

– Jag hade krafter kvar efter VM och det här är en stor seger för mig. Det här är hemmaplan för mig och det betyder lite extra, säger Krüger efter segern.

En trött Iver Tildheim Andersen klarade inte av att behålla tredjeplatsen och passerades av fjolårsvinnaren Nyenget på slutet.

Loppets enda finländare Juuso Tossavainen tog karriärens första världscuppoäng då han slutade på 27:e plats. Tossavainen hängde med i huvudklungan under första halvan av loppet men tvingades sedan släppa och åkte i ett ingenmansland under resten av tävlingen.

Resultat, 50 km (f):

1. Simen Hegstad Krüger NOR 1.55.01,5
2. Hans Christer Holund NOR +5,7
3. Martin Løwstrøm Nyenget NOR +12,6
4. Iver Tildheim Andersen NOR +21,2
5. Didrik Tønseth NOR +25,4
6. Harald Amundsen NOR +1.01,2
7. Johannes Høsflot Klæbo NOR +1.45,1
8. Haavard Moseby NOR +1.47,5
9. Pål Golberg NOR +1.51,5
10. Thomas Bucher-Johannessen NOR +1.53,3
11. Adrew Musgrave GBR +2.38,8

--------------
27. Juuso Tossavainen FIN +6.16,3

Diskussion om artikeln