Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Oscarsklassiker – minns du dessa missar?

Jimmy Kimmel på Oscarsgalan.
Bildtext Jimmy Kimmel är tredje gången värd för Oscarsgalan, senast var han med 2018.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När årets största filmgala går av stapeln är det bäddat för allt från laddade tal och glädjetårar till pinsamma klavertramp. Kan det bli värre än fjolårets käftsmäll?

Vem som helst kan väl förstå att det är en utmaning att leda en gala inför såväl den samlade filmeliten som miljontals tv-tittare världen över.

Vem som helst kan väl förstå att det är nervöst för en skådespelare att stiga upp på en av världens största scener – utan att ha en roll att spela.

Och med tanke på det storslagna upplägget är det lätt att förstå om publiken i hemmasoffan bara väntar på att något skall hända som spräcker den välpolerade ytan.

Det har ju hänt förr.

Nakenchocken 1974

1974 rusade Robert Opel upp på scenen – utan en tråd på kroppen. Det hela var en del av en serie performancekonst och frågan är hur ofta den konstformen når en så stor publik – eller har så högt chockvärde?

Svartvit bild där Robert Niven står i förgrunden iklädd smoking och ser glad ut, bakom honom skymtar man en naken Robert Opel som visar segertecknet.
Bildtext Då Robert Opel sprang förbi på scenen konstaterade David Niven, som var en av Oscarsgalans värdar 1974, ”Ladies and gentlemen, det där var nästan oundvikligt.”
Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press

Fel film vann – nästan

Bilden av Warren Beatty och Faye Dunaway som inser att något gått väldigt fel när de utropat La La Land till bästa film 2017 har blivit en modern klassiker. Senare har det visat sig att ingen skugga borde ha fallit över presentatörerna eftersom det var representanten för PricewaterhouseCoopers som blandat ihop kuverten.

Närbild på Faye Dunaway och Warren Beatty på Oscarsgalan 2018.
Bildtext De gav oss fel kuvert! Inte så skoj för Faye Dunaway och Warren Beatty.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Platt fall

Vem har sagt att det är lätt att gå i högklackat? Jennifer Lawrence trasslade in sig i långklänningen när hon 2013 skulle ta sig upp på scenen för att ta emot sin Oscar för The Silver Lining Playbook – men hon fann sig snabbt och mötte publikens stående ovation med orden: ni står upp för att ni lider med mig som föll.

Jennifer Lawrence står på scenen och håller i sin Oscarsstatyett och ser ut över publikhavet som alla står upp och applåderar åt henne.
Bildtext Jennifer Lawrence kunde skratta åt sig själv och alla hurrade.
Bild: EPA / RICHARD HARBAUGH

Örfilen

Det alla minns av fjolårets Oscarsgala är att Will Smith steg upp och gav Chris Rock en rejäl örfil. Orsaken? Smith tyckte att Rock hade förolämpat hans fru. Smith fick 10 års förbud till Oscarsgalan och avgick också själv från Oscarsakademin.

Will Smith slår till Chris Rock på Oscarsgalan 2022.
Bildtext Chris Rock har först för en vecka sedan i sin nya standup-show kommenterat örfilen han fick av Will Smith.
Bild: Rob Latour / AOP

Tacktalen

Att stiga upp och hålla ett kort tacktal är inte lätt, vissa tar fram sina skrynkliga, svettiga lappar och rabblar ett tack till Gud, manager, föräldrar, barn, barnbarn och barnvakt. Andra igen satsar på det spontana och glömmer sedan kanske bort make, maka, mor och far. Hur diskussionen går där hemma efter galan skulle vara roligt att veta.

Så vad kommer att ske i år? En högre scen så att ingen kan rusa direkt upp om underhållningen inte passar? Har alla styr på kuverten? Eller är det något helt annat som går åt skogen?

Följ Oscarsgalan inatt på Yle Teema och Arenan, röda mattan börjar 0.30 och Oscarsgalan kl. 2.

I den tvåspråkiga chatten håller Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén dig sällskap redan från kl. 0.15.