Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Klassiska bröllopstraditioner består men budgeten har ökat enormt under 30 år: “Vissa tar till och med banklån för att gifta sig”

En person i rosa kavaj håller i ett knippe ballonger.
Bildtext Trots ekonomiska kriser vill få spara in på bröllopsbudgeten, säger Maarit Nenonen som har ordnat Åbos bröllopsmässa i 30 år.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Nya trender syns i dagens bröllop men gamla traditioner finns kvar. Finlands äldsta bröllopsmässa har sett hur man firar kärleken i 30 år och har konstaterat att prislappen för festerna ständigt stiger.

– För 30 år sedan spenderade man i medeltal 4000 mark på sin bröllopsfest. I dag rör vi oss kring 20 000 till 40 000 euro per bröllopsfest, om man inte räknar med magistratbröllopen.

Det säger Maarit Nenonen som har hållit i trådarna för Åbos bröllopsmässa i 30 år. Mässan är äldst av sitt slag i Finland och under åren som gått har Nenonen konstaterat att ganska lite har ändrats i bröllopstraditionerna.

Två händer håller i ett strumpeband i spets med förgätmigej-färgade detaljer.
Bildtext Strumpeband är fortfarande populära för den som vill ha ”någonting blått” i sin bröllopsdräkt.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Den stora skillnaden är att den som gifter sig i år spenderar mycket mera på sin fest än förr.

– Budgeten har vuxit enormt mycket. Det beror inte enbart på att penningvärdet har ändrat men på att festerna är ståtligare idag. Många unga sparar pengar för festerna, föräldrarna hjälper till med kostnaderna och vissa tar till och med banklån för att gifta sig.

Varför vill man spendera så mycket pengar på sitt bröllop?

– Det är en viktig dag. Man vill fira med nära och kära och inte snåla på festen. Fast vi har upplevt lama och ekonomiska kriser så prutar man ändå inte på bröllopsfesten. Det är ganska speciellt.

Enligt Nenonen kostar det mest att gifta sig i Åbo, Tammerfors och Helsingfors.

Från tandblekning till begagnade klänningar

Ett varv kring mässområdet avslöjar en kombination av gamla och nya trender. Det finns blommor, tårtor och bordsdekorationer. ”Någonting blått” går att köpa i form av handgjorda strumpeband.

Bröllopsorkestern Auratrion spelar Stormskärs Maja mitt i lokalen och enligt musikanterna Lotta Ahlbäck och Siiri Anttonen är bokningskalendern nästan full för sommaren 2023.

Två personer står bredvid varandra med instrument i handen.
Bildtext Siiri Anttonen, till vänster, och Lotta Ahlbäck har spelat på bröllopsfester med bandet Auratrion i tolv år.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Efter coronapandemin märkte Ahlbäck att flera var villiga att satsa mycket på sina fester.

– Förra sommaren var intensiv för oss. Många har väntat med bröllopen under coronapandemin och då de kunde ordna festerna så ville de slå på stort, säger Ahlbäck.

Fotografen spelar en allt viktigare roll på bröllopsfesten. En växande trend är en kort video eller en bröllopsdokumentär som förevigar förberedelser, vigseln och tal på band, berättar fotograferna Sonja Siikanen och Tinksu Wessman.

Porträtt av två kvinnor som står bredvid varandra. I bakgrunden finns fotografier på väggen.
Bildtext Tinksu Wessman, till vänster, och Sonja Siikanen vill bryta stereotyperna om bröllopstraditioner. Duon har fotograferat många bröllop med samkönade par och personer som tillhör sexuella minoriteter.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

En del vill vårda sitt yttre innan de gifter sig. Vid ett av stånden erbjuder försäljaren reportern en tandblekning, och vid ett annat stånd finns ett motionsföretag som hjälper brudparet att förbättra hållningen eller bygga muskelmassa inför bröllopet.

Den pågående hållbarhetstrenden syns speciellt i kläderna och i dekorationerna. Enligt Maarit Nenonen finns det numera många företag som hyr ut dekorationer och kostymer. Den som väljer att köpa vill ofta ha en kostym som går att använda också i andra tillställningar, berättar försäljaren vid kostymföretaget Turos stånd.

En person håller upp en brudklänning.
Bildtext En brud bad Suvi Joutsenlahti sy in klänningen med lösa stygn som var lätta att sprätta. Bruden hade sålt klänningen till nästa användare redan innan hon själv hade gift sig.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Flera företag satsar också på att sälja begagnade klänningar som man kan prova på i en affär. En del köper till och med en lite dyrare klänning ny än de har tänkt sig och räknar med att få pengar tillbaka då de säljer den begagnad, säger Suvi Joutsenlahti, vid klänningsaffären Sydänkäpy.

– Våra klänningar rör sig kring båda sidorna av 2000 euro. Om man säljer klänningen begagnad kan man till och med få över 1000 euro för den, säger Suvi Joutsenlahti.

Sparar på att fixa själv

På mässan finns många som planerar bröllop men ingen vill ställa upp på intervju om sin budget.

För elva år sedan gifte sig Malin och Daniel Nenonen som idag jobbar på mässan.

– Vi hade ett traditionellt bröllop med dans, mycket mat och dryck och vänner och släktingar, säger Malin Nenonen.

En man och en kvinna står i en trappa.
Bildtext Enligt Malin och Daniel Nenonen är det bra att utbudet på begagnade bröllopsdräkter och dekorationer har blivit större.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Enligt Malin Nenonen sparade de på kostnaderna genom att själva fixa maten och drycken till festlokalen. Kläderna, fotografen och musiken ville paret inte pruta på.

I år beräknar bröllopsmässan att folk sammanlagt spenderar 26 miljoner euro på sina bröllopsfester i Egentliga Finland. Det låter mycket, säger Daniel Nenonen.

– Vi ville ha ett stort bröllop och bjuda gästerna på mat och dryck. Men inte tycker jag att det blev omöjligt dyrt.

Diskussion om artikeln