Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tudelad stafettinsats av Närpesankaret Heidi Kuuttinen – prickfri i första skyttet, straffrunda i andra: ”Betyder mycket att få tävla på den här nivån”

Uppdaterad 12.03.2023 11:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Heidi Kuuttinen i mål som trettonde dam i stafetten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Säsongens sista stafetter i skidskytte har kommit i mål. Den blev en 13:e plats för Finlands damer och en 12:e plats för de blåvita herrarna.

Finlands skidskyttedamer åkte om världscuppoäng i stafetten i Österund. Laget bestod av Suvi Minkkinen, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen och Heidi Kuuttinen.

Finland fick ingen vidare start på stafetten då lagets vassaste kort Suvi Minkkinen bara låg på 14:e plats efter den första sträckan. Estland, som var sist i den första växlingen, var hack i häl på Finland.

Även efter Erika Jänkäs insats på den andra etappen låg Finland på 14:e plats. Nastassia Kinnunen tog upp Finland på 13:e plats och Heidi Kuuttinen på ankarsträckan lyckades behålla placeringen.

Finland åkte alltså i mål på 13:e plats, sex och en halv minut efter vinnaren Norge.

Prickfri i första skyttet

Ankaret Kuuttinen, som kommer från Närpes, tävlade för andra gången i världscupen.

Upplägget var bekant: även i debuten för tre år sedan handlade det om stafett i Östersund. Den gången blev hon blixtinkallad för att ersätta Kaisa Mäkäräinen – den här gången tog hon Mari Eders plats.

– Nu var jag betydligt lugnare, säger Kuuttinen till Yle Sporten.

Jag var rädd för att bli varvad

Det började bra för Kuuttinen som var prickfri i det första skyttet.

– Jag kunde hänga på Polen på det första varvet. Därför funkade liggskyttet så bra.

På det andra varvet fick Kuuttinen åka ensam och då blev allt betydligt jobbigare.

– Jag var rädd för att bli varvad. För att vi ska komma i mål drog jag på lite extra.

Det syntes sedan i ståskyttet som resulterade i en straffrunda och Kuuttinen var besviken över sin insats på ankaretappens andra halva.

Heidi Kuuttinen åker skidor.
Bildtext Heidi Kuuttinen hann inte till Östersund i tid och fick därför lämna återbud till torsdagens individuella lopp.
Bild: IMAGO/CEPix/ All Over Press

På söndag tävlar damerna i masstart. Finland har en representant: Mari Eder. Världscupen avslutas på Holmenkollen nästa vecka, men dit åker inte Kuuttinen.

– Jag fick i morse veta att de skickar hem mig, konstaterar hon.

Kuuttinen har inte tävlat i skidskytte på en och en halv månad. Hon var mitt inne i en träningsperiod och förberedde sig inför vårens tävlingar i längd och skidskytte då hon blixtinkallades till Östersund. Förutsättningarna var därför inte de bästa.

– Det är synd, men jag är oavsett väldigt glad. Jag ställer alltid upp då jag får chansen. Det betyder mycket att få tävla på den här nivån.

Norge vann tävlingen, Frankrike cupen

Norge vann damstafetten med 15 sekunder till godo på tvåan Frankrike. Tyskland slutade trea, 27 sekunder från vinnarlaget. Resultatet innebar att de franska damerna tog hem stafettcupen före Sverige och Tyskland.

De kanske största förhandsfavoriterna kom inte upp på prispallen i Östersund: Italien slutade fyra och Sverige femma.

Sverige tappade en hel del på den andra etappen där Anna Magnusson missade fem skott och dessutom ramlade. Svenskorna låg åtta och var över minuten efter då stafetten kommit halvvägs.

Italien tappade i sin tur kontakten med täten på den tredje sträckan där Samuela Comola var en dryg minut långsammare än Ingrid Tandrevold som såg till att Norge avancerade från fyra till etta.

Identisk prispall på herrsidan

I herrstafetten var Tyskland topptippat med Norge som främsta utmanare.

Johannes Kühn gjorde bort sig på den andra sträckan, då han missade sex skott och åkte på en straffrunda, och där tappade Tyskland sin segerchans.

Norge var med i täten från början till slut, trots att bröderna Bø och Sturla Holm Lægreid saknades, och gick ut på ankarsträckan tillsammans med Sverige.

Peppe Femling hängde inte med i Vetle Sjåstads Christiansens tempo. I stället åkte fransmannen Fabien Claude upp det norska laget – och Frankrike och Norge kom till den sista skjutstationen nästan samtidigt.

Christiansen vann duellen på skjutvallen och åkte sedan i mål som klar etta. Frankrike och Claude slutade tvåa, Tyskland och Benedikt Doll trea

Olli Hiidensalo återhämtar sig.
Bildtext Olli Hiidensalo var på hugget på Finlands andra sträcka.
Bild: Tomi Hänninen

Finland åkte i mål som 13:e lag.

Tuomas Harjula låg på 13:e plats efter den första sträckan, men Olli Hiidensalo stod för en vass andra sträcka och tog Finland upp på 7:e plats.

Joni Mustonen hade ingen vidare dag och Finland tappade tio placeringar på den tredje etappen. Ankaret Otto Invenius hissade sedan upp Finland från 15:e till 12:e plats.

Resultat, damer:

1. Norge 1.08.00,7 (0+4)
2. Frankrike +15,2 (0+7)
3. Tyskland +27,2 (0+7)
4. Italien +49,0 (0+7)
5. Sverige +1.10,9 (0+10)

13. Finland +6.33,8 (1+9)

Resultat, herrar:

1. Norge 1.09.12,4 (0+7)
2. Frankrike +22,5 (1+8)
3. Tyskland +37,4 (1+10)
4. Sverige +59,8 (0+10)
5. Ukraina +1.17,2 (0+4)

13. Finland +3.15,4 (1+11)

Diskussion om artikeln