Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk general varnar för fängslade IS-terrorister i Syrien och Irak – ”Barn och unga behöver repatrieras”

En person vaktar människor i ett läger i Syrien.
Bildtext SDF-styrkor letade efter vapen, flyktvägar och personer som misstänks tillhöra IS-celler. Skyttegravar upptäcktes inne på området i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien 26.8.2022.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Den amerikanska generalen Michael Kurilla ser interneringsläger i Syrien som krutdurkar och varnar för att en hel region är i fara.

Det finns en ”IS-armé” i fängelser och den blir allt farligare, säger general Michael Kurilla, chef för den amerikanska militärens centralkommando.

Enligt generalen står Mellanöstern inför ett hot från terrorgruppen Islamiska staten (IS). Kurilla har besökt fängelser och läger i nordöstra Syrien där misstänkta jihadister och deras släktingar hålls internerade. Han befarar att om de här personerna friges så står stora områden inför ett stort hot.

Kurilla uppmanar länder att repatriera, rehabilitera och återintegrera lägrets invånare och låta dem återvända till sina hemländer och ursprungssamhällen.

– Vi kan absolut inte gå med på att IS återuppstår, säger general Kurilla.

Kurdiskledda syriska styrkor drev ut IS från Syrien 2019

De kurdiskledda syriska demokratiska styrkorna (SDF), med stöd av en USA-ledd koalition, ledde kampen mot IS i Syrien, och drev gruppen från dess sista fäste 2019.

Tiotusentals människor, inklusive släktingar till misstänkta jihadister, har hållits fängslade under de senaste åren i läger som drivs av de kurdiska myndigheterna, inklusive det ökända al-Hol-lägret där omkring 10 000 utlänningar hålls fängslade.

Jihadisterna fördrevs från irakiskt territorium 2017 men behåller så kallade sovande celler i öken- och bergstrakter i både Syrien och grannlandet Irak.

Repatriering av utlänningar har inte lyckats

Kurdiska myndigheter har upprepade gånger uppmanat länder att repatriera sina medborgare, men utländska regeringar har bara tillåtit en del av dem att komma återvända hem. Återvändande jihadister ses som ett hot mot säkerheten.

I lägren löper fångarna risk att ytterligare radikaliseras, och våldet är en tickande bomb.

General Kurilla har också besökt det kurdstyrda lägret al-Hol där anhöriga till misstänkta jihadister hålls fängslade. Barnen i al-Hol utsätts dagligen för risken att bli indoktrinerade av våldsideologier. Kurilla beskriver al-Hol som ett slags krutdurk där mänskligt lidande samlas.

Center försöker rehabilitera IS-ärrade utländska barn

En del av barnen till utländska jihadister får ändå hjälp. De har vuxit upp med IS-gruppideologi och får nu rehabilitering.

I det hårt bevakade Orkesh rehabiliteringscentret nära Qamishli bor över 50 pojkar i åldern 11-17 år. Deras föräldrar har kommit från Storbritannien, Frankrike, Tyskland eller USA, bor. Centret öppnades för sex månader sedan och är den första anläggningen som försöker rehabilitera utländska pojkar i det kurdiskadministrerade nordöstra området där fängelser och läger är packade med tusentals släktingar till IS-krigare. De kommer från över 60 olika länder.

Ett annat center slog upp sina dörrar 2017 för att rehabilitera unga före detta jihadister.

Centrens framgång ses som avgörande för att undvika en ny generation extremister. När pojkarna fyllt 18 år kommer de att behöva ett nytt rehabiliteringsprogram. Alternativet är att deras hemländer tar dem tillbaka.

Källa: AFP