Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mike Pence ger eldig kritik: Donald Trump kommer hållas skyldig för Kapitoliumattacken

Uppdaterad 12.03.2023 11:33.
Mike Pence i kostym sitter på en stol och talar in i en mikrofon. I bakgrunden USA:s flagga på en skärm.
Bildtext Mike Pence riktar sin hittills skarpaste kritik mot sin tidigare chef Donald Trump för Kapitoliumattacken.
Bild: BACKGRID/All Over Press

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence säger nu rakt ut att Donald Trump hade fel då han försökte ogiltigförklara presidentvalet 2020. ”Trump utsatte min familj och alla i fara”, säger Pence om Kapitoliumattacken.

Mike Pence var länge Donald Trumps högra hand och mycket lojal mot honom, men ex-vicepresidenten har under senare tid allt oftare kritiserat Trump för hans roll i Kapitoliumattacken den 6 januari 2021.

Pence och Trump blev osams efter att Pence vägrade ogiltigförklara valresultatet i presidentvalet 2020. Trumps återkommande påståenden om att det förekommit valfulsk ledde till stormningen av Kapitolium, enligt 6 januari-kommittén som granskat händelserna.

– President Trump hade fel. Jag hade ingen rätt att stjälpa valet. Hans vårdslösa ord satte min familj och alla i Kapitolium i fara den dagen. Jag vet att historien kommer hålla Donald Trump skyldig, sa Pence i ett tal på lördagskvällen.

En del av de tusentals som stormade Kapitolium för drygt två år sedan riktade hot mot Pence, som var inne i byggnaden. Trumps anhängare talade bland annat om att de skulle leta upp Pence och hänga honom.

Utmanar Pence Trump i presidentvalet?

Trump har redan meddelat att han ställer upp i det kommande presidentvalet år 2024. Pence indikerade på lördagen att han kanske utmanar sin tidigare chef.

– Jag kommer helhjärtat och förbehållslöst stötta den republikanska presidentkandidaten år 2024 – om det är jag, sa Pence.

Pence har också tidigare kritiserat dem som stormade Kapitolium och även Trump för hans roll i det hela, men enligt bedömare är det här Pences hårdaste kritik hittills. Kritiken var något oväntad, enligt bedömare.

Pence har nämligen tidigare ändå visat någon slags lojalitet mot Trump. Han har exempelvis vägrat samarbeta med den kommitté som utrett Kapitoliumattacken.

Mike Pence viskar till Donald Trump.
Bildtext Mike Pence och Donald Trump fotograferade tillsammans i januari 2017, medan de fortfarande var vänner.
Bild: Enrique Shore / Alamy/All Over Press

Pence har i intervjuer under senare tid kritiserat Trump. Också i en memoar som Pence släppte i november anklagade han Trump för att ha försatt hans familj i fara.

Enligt bedömare är kritiken ett tydligt tecken på att Pence tar avstånd från Trump inför det kommande presidentvalet.

– Det som hände den dagen [6 januari 2021] var en skam. Att framställa det som något annat är att håna anständighet. Jag kommer aldrig, så länge jag lever, förminska de skador som uppstod, de liv som gick förlorade och det hjältemod som polisen visade under den tragiska dagen, sa Pence i sitt tal på lördagen.

Trump har inte svarat på Pences senaste kritik. Trumps talesperson svarade inte då nyhetsbyrån Reuters tog kontakt för att få en kommentar.

Källor: AFP, Reuters