Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spurtstrid om segern på femmilen – Haga historisk vinnare, Niskanen en och en halv minut efter täten: ”Började spy och näst sista varvet blev tungt”

Uppdaterad 12.03.2023 14:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se spurtstriden som avgjorde den historiska femmilen för damer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sju åkare hängde ihop in mot stadion och till slut var det Ragnhild Haga som hade den bästa spurten och vann Holmenkollens femmil. Kerttu Niskanen tappade kontakten till tätgruppen efter 35 kilometer men gick in bland de tio bästa.

Precis som i herrarnas tävling på lördagen var startfältet tunt då damerna skulle åka 50 kilometer i Holmenkollen. Stora namn från Sverige, Norge, Tyskland och Schweiz saknades och även Finland hade ett tunnare lag utan Krista Pärmäkoski.

Kerttu Niskanen och Eveliina Piippo var ändå två av de större finländska namnen som kom till start, men de var inte med i täten då allt skulle avgöras.

Niskanen tvingades släppa huvudgruppen efter drygt 35 kilometer då kroppen inte svarade som hon ville.

– Jag började spy och det näst sista varvet blev väldigt tungt. Det här har inte hänt för mig tidigare, säger Niskanen till Yle.

Piippo bet i lite längre i huvudgruppen. Hon hängde länge och sladdade innan hon till slut tappade kontakten inför det sista varvet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eveliina Piippo lyckades nästan ta ikapp tätgruppen i Holmenkollen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Piippo gick på tunga ben på sista varvet och passerades av Niskanen på slutet. Niskanen gick i mål som åtta medan Piippo gjorde sin bästa världscupinsats med en tionde plats.

– På sista varvet blev det lättare men då kämpade jag bara om den placeringen som det blev, säger Niskanen.

– Mer än hälften av åkarna saknades vid start men nog kan jag vara nöjd med min placering, kommenterade Piippo.

Haga spurtade bäst

I täten åkte sju åkare tillsammans på det sista varvet: norskorna Margrethe Bergane, Astrid Øyre Slind, Nora Sanness, Ragnhild Haga, Tiril Udnes Weng samt amerikanskan Jessie Diggins och Teresa Stadlober från Österrike.

Gruppen höll ihop in mot stadion och allt avgjordes i spurten. Slind var först in på upploppet men Haga hade en bättre avslutning och vann det historiska loppet. Slind slutade tvåa medan Jessie Diggins fick nöja sig med tredjeplatsen.

Haga, som har två OS-guld på sin meritlista, vann nu en tävling för andra gången i världscupen. Den första segern kom på en etapp i Rukas minutour i november 2017.

– Jag lärde mig att åka en femmil under tävlingens gång. Det är galet, jag skulle ha varit nöjd om jag tog mig upp på pallen.

– Det här är det bästa loppet jag gjort sen 2018. Det är stunder som dessa som man lever och tränar för, säger Haga till NRK.

Resultat, 50 km (f):

1. Ragnhild Haga NOR 2.13.36,1
2. Astrid Öyre Slind NOR +0,3
3. Jessie Diggins USA +0,5
4. Teresa Stadlober AUT +2,9
5. Nora Sannes NOR +3,5
6. Margrethe Bergane NOR +6,3
-------------
8. Kerttu Niskanen FIN +1.31,0
10. Eveliina Piippo FIN +2.14,1
22. Emmi Lämsä FIN +6.55,9
31. Rebecca Immonen FIN +14.13,7
32. Vilma Ryytty FIN +14.16,7

Diskussion om artikeln