Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irans högsta domstol fastställde dödsdom mot svenskiranier

Uppdaterad 12.03.2023 16:08.
Habib Chaab i en domstol i Teheran den 18 januari 2022.
Bildtext Habib Chaab i en domstol i Teheran den 18 januari 2022.
Bild: Lehtikuva

Svenskiraniern Habib Chaab anklagas för att ha varit ledare för en separatistgrupp och deltagit i terrordåd.

Över två år efter att Habib Chaab försvann under en resa i Turkiet, har Irans högsta domstol fastställt dödsdomen mot den 50-årige svenskiraniern. Det rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till statliga iranska medier.

Den 6 december i fjol dömdes Chaab till döden för påstådda terrorbrott av en domstol i Teheran.

Chaab anklagas för att ha grundat och lett den etniskt arabiska separatistgruppen ASMLA, som vill se en självständig stat i den oljerika provinsen Khuzestan i sydvästra Iran.

Enligt domstolshandlingarna har Chaab gjort sig skyldig till en lång rad sprängdåd och andra terrorbrott. Bland annat anklagas han för att ha varit delskyldig till attacken mot en militärparad i Khuzestan 2018.

Där dödades 25 människor och nästan 250 skadades.

Kidnappades i Turkiet

Enligt Turkiet kidnappades Chaab av iranska agenter i oktober 2020 när han befann sig i landet. Turkiet har släppt övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.

Chaab har både svenskt och iranskt medborgarskap, men Iran betraktar honom enbart som iranier. Chaab har beskrivits som en politisk aktivist som levde i exil i Sverige i flera år. Han har två minderåriga barn och en ex-fru kvar i Sverige.

Det svenska utrikesministeriet har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i det här fallet, men att man inte lyckats få konsulärt tillträde till Chaab.

Också en annan svenskiranier sitter fängslad i Iran i en liknande situation. Det är läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som greps 2016 då han besökte det forna hemlandet.

Han anklagas för samarbete med israelisk spiontjänst och är också dömd till döden.

Sverige fördömer dödsdomen

Enligt Sveriges utrikesminister Tobias Billström arbetar både utrikesministeriet och den svenska ambassaden i Teheran ”intensivt för att skapa ytterligare klarhet” i fallet.

”Vi har ckså framfört vår oro över vår medborgares situation och begärt att få närvara vid rättegången”, skriver han i en kommetar till TT.

Billström tillägger att Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dödsstraffet under alla omständigheter.

Källor: Reuters, AFP, DN, SVT