"En gång gick vi vilse och bar vår son i vagnen åtta kilometer" – österbottningar lockas alltjämt av friluftsliv
Allt från Kvarkens världsnaturarv till stigar intill bostadsområden och ödemark i Ullava. I området från Karleby till Kristinestad finns hundratals kilometer vandringsled och en mängd grillplatser och vindskydd.
Jämfört med coronaåren har antalet vandrare minskat men fortfarande rör sig fler i skog och mark än innan pandemin.
– Vi är väldigt mycket ute på vandringsleder. Vi har nog testat varje vandringsled i Österbotten och runtom i landet har vi testat en hel del, säger Kim och Sarah Åkerman.
Den här dagen har de barnvakt till barnen som är 2 och 4 år, men ofta får också barnen följa med ut.
– I skogen är det ren luft, tyst och vackert. Vandringslederna håller hög kvalitet och mycket görs på talko i Österbotten, så det är jättefint.
Att gå med bebisar i bärsele eller ha barnen med är kanske inte helt optimalt, funderar paret Åkerman.
– Det har hänt att vi tänkt att nu ska vi gå långt och så händer allt möjligt på vägen med barnen, säger Sarah Åkerman.
– En gång har vi burit vår son i vagn runt Ylläsberget då vi gick vilse. Kanske åtta kilometer bar vi honom på en smal stig. Vi tänkte att snart blir det bättre men det blev bara värre, säger Kim Åkerman.
Idag kan de skratta åt minnet.
Det var bra motion?
– Det var det verkligen.
Full rulle på vandringsled i Jakobstad
Ann-Louise Palmunen-Sundqvist och Sami Sundqvist ska skida Fäboda vandringsled, drygt 20 km.
– Det är kul, man får motion och frisk luft. Det gäller att hålla igång och vara ute och njuta då man har ledigt. Mår man bättre och har bättre kondition så orkar man bättre med allt annat.
Stefan Lillqvist skidar mest ”för att hålla bort största magen”.
– Så man får äta gott och inte behöver fundera.
Ingela Wärnman och Olav Wärnman springer, orienterar och skidar i skog och mark.
– Frisk luft, bra motion och vi får njuta av skog och mark.
Karleby har 100 kilometer leder och 60 rastplatser
Karleby har i vinter gjort en utredning om vandringsleder och rastplatser i staden. Idrottsdirektör Lotta Nyqvist berättar att det fanns mer än man kanske trodde.
– Totalt har vi över 100 kilometer utmärkta leder, ett 20-tal fågeltorn och utsiktstorn och över 60 rastplatser, grillplatser, ödestugor och vindskydd.
Målet med inventeringen var dels att kartlägga vad som finns, och dels att kunna göra en plan för vad som behöver utvecklas.
– Nu har vi för första gången allt i ett och samma dokument och också då skicket är inventerat så vi vet vad vi behöver göra för att utveckla dem.
Enligt Nyqvist har den ökning man såg under pandemin fortsatt, folk vandrar mer nu än för något år sedan.
– Fingertoppskänslan är verkligen den. Vi har ingen exakt statistik, vi har testat olika kameror och räknare men resultatet är ganska varierande och det hänger ihop med tekniken.
Men ett bra mått är enligt Nyqvist hur mycket ved som går åt vid grillplatserna.
– Åtgången på ved är jättestor så det betyder att ställena används.
Det är ingen som hämtar hem ved då?
– Nej den används där, för det är inte sådan ved man vill ha hem. Det är inga färdiga klabbar utan man måste jobba lite själv, säger Nyqvist.
Enligt Nyqvist är det speciellt att röra sig utomhus eftersom så många sinnen stimuleras.
– Det finns många undersökningar som visar naturens kraft och effekt på välmåendet. Och det är en mångsidig effekt, alla dofter och ljud och synintryck blir en helhetsupplevelse.
Det gör enligt Nyqvist att man mår bra också då man kommer in efter utevistelse.
– Det är bestående både för kroppen och för själen.
Räknar antalet tramp i världsarvsområdet
Det är svårt att veta hur mycket folk som går vandringsleder, det måste till stor del bli uppskattningar eftersom det finns få tillförlitliga sätt att räkna. Forststyrelsen har räknat en del på de naturstigar som finns inom världsnaturområdet. År 2021 var antalet besökar 121 700.
– Nu har det gått ner, ifjol var det 85 815 besök. Men det är i alla fall mer än innan coronaåren, säger Tuija Warén som är specialsakkunnig inom rekreationsanvändning på Forststyrelsen.
År 2019 var antalet besök kring 80 000 på samma leder.
I Österbotten finns forststyrelsens leder närmast i skärgården på statens mark men också på privat mark som är skyddad. Forststyrelsen räknar bland annat med soldrivna räknare som ligger på marken och registrerar antalet tramp.
Karleby stad har också testat räknare som drivs med solceller, men resultatet har inte varit riktigt tillförlitligt.
– Vi testade längs Trullöleden, vi hade två räknare med solpaneler, men resultatet varierar med vädret och en del dagar fick vi ingen statistik alls.
Det kan också gå att räkna med viltkamera vid parkeringar. Då syns antalet bilar men inte registernummer.
Minst 300 kilometer vandringsleder i Jakobstadsregionen
I Larsmo finns tre leder som tillsammans utgör Larsmoleden som är 44 kilometer lång och går genom både Holm, Eugmo och Bosund.
– En kortare del av alla tre lederna är en barnled med faktaskyltar, djurbilder i naturlig storlek och olika saker som barnen kan testa på, till exempel hur långt hoppar haren, uppger Caroline Smedberg, som är chef för välfärdstjänster.
Lederna underhålls av föreningar som får ersättning för sitt jobb. Dessutom finns ett par leder som upprätthålls av privatpersoner och Larsmo Hembygdsförening.
Larsmo har ännu inte räknat antalet besökare.
– Men lederna är populära och i frekvent användning för löpning och vandring, skriver Smedberg i ett mejl.
I Pedersöre finns omkring 80 kilometer vandringleder och den längsta är Utterleden. Nykarleby har några nya leder och totalt finns sex leder med olika alternativ i till exempel Ytterjeppo, Monäs och Pensala. Längden på lederna är totalt kring 60 kilometer.
I Kronoby listar fritidskoordinator Hanna Aarnio totalt nio vandringsleder med totalt mer än 100 kilometer vandringsmöjligheter. Bland annat har leden i Kortjärvi blivit populär tack vare att vandrarna bland annat möts av lustiga figurer längs stigen.