Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stor brist på socialarbetare i Östnyland – påverkar allt från barnskydd till elevvård

En liten pojke med keps gungar.
Bildtext I östra Nyland är många socialarbetartjänster otillsatta, vilket påverkar tjänsterna för barn och unga.
Bild: Silja Viitala / Yle

Barnskyddstjänsterna som kommunerna tidigare skött om flyttade vid årsskiftet över till Östra Nylands välfärdsområde. Flytten har gått bra, men sektorn lider av personalbrist.

Katarina Alhovuori är resultatenhetsschef för tjänster för barn, ungdomar och familjer vid Östra Nylands välfärdsområde och hon säger att det varit en stor förändring att börja jobba för välfärdsområdet.

– Som tur är har vi kommunerna emellan gjort mycket samarbete redan tidigare och medarbetarna känner varandra. Vi har jobbat på att få en vi-anda, så på det området känns allt riktigt bra, säger Alhovuori.

Det finns fortfarande mycket arbete framför dem. Det finns många olika klientprogram och mycket praktiskt som de fortfarande måste komma överens om.

Den största utmaningen som hennes enhet står inför är bristen på socialarbetare, något som också andra välfärdsområden kämpar med.

En vårdare syns genom ett fönster, på bilden finns en karta över Östra Nylands välfärdsområde
Bildtext Vid årsskiftet gick sju kommuners hälso- och socialvård ihop för att bilda Östra Nylands välfärdsområde.
Bild: Henrietta Hassinen (foto), Fredrika Sundén (kollage) / Yle

Östra Nylands välfärdsområde är indelat i tre områden, där det östra området innefattar Lovisa, Lappträsk, Askola, Pukkila och Mörskom. Här är bristen på socialarbetare störst.

– Där försöker vi förstärka våra resurser, av sju tjänster har vi fem lediganslagna. Det finns bara två socialarbetare som jobbar på området just nu.

Bristen påverkar allt från barnskyddet till elevvård och hälsovårdens resurser.

Socialarbetarbristen syns på hela området och då någon slutar så finns det en oro för om de hittar någon ny att anställa.

I förgrunden en gul gunghäst. Bakom den syns en kvinna som sitter bakom ett skrivbord.
Bildtext Andra välfärdsområden lockar med högre löner.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Alhovuori säger att välfärdsområden runt omkring östra Nylands område har börjat locka socialarbetare med högre löner.

– Det är en svår helhet med den strama ekonomin, inflationen och löneförhandlingarna.

Alhovuori säger att de har mycket arbete framför sig. De vill utveckla området så att de är en bra arbetsgivare och har stödstrukturer att erbjuda både arbetstagarna och klienterna.

Borgå fick anmärkning för långa väntetider inom barnskyddet

Institutet för hälsa och välfärd THL har i början av mars gett Borgå stad en anmärkning för att de inte för ett år sedan lyckades hålla tidsfristerna enligt barnskyddslagen trots att de vidtagit åtgärder. Barnskyddet sköts inte längre av staden, men hur ser läget ut inom välfärdsområdet?

– När vi ska rapportera om våra tider nu i april igen så blir vi tvungna att rapportera att vi överskridit tiderna i Borgå. Men samtidigt har jag den bilden att situationen är bättre än den var då för ett år sedan, säger Alhovuori.

En ny regel som infördes då välfärdsområdena körde igång var att varje socialarbetare får ha maximalt 35 klienter. Tidigare har det inte funnits en sådan övre gräns.

– Åtminstone vet vi att vi väldigt långt uppfyller de kraven. Och vi har redan börjat förbereda oss på att klientmängden ska sjunka ner till 30 per socialarbetare nästa år, säger Alhovuori.

Katarina Alhovuori diskuterar med besökarna
Bildtext Katarina Alhovuori jobbade tidigare för Sibbo kommun. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

Det ställer krav på att sektorn måste lyckas rekrytera tillräckligt med socialarbetare för att hållas inom gränserna.

Katarina Alhovuori vill också lyfta fram att de har ett nytt team som börjat jobba den första mars. Klienthandledningsteamet tar emot alla barnskyddsanmälningar och alla frågor på ämnet som kommuninvånarna kan ha.

Teamet ska också sköta akuta fall och är de som börjar med att utreda familjers situationer.

– Det här är vår satsning på att barn, unga och familjer ska få hjälp så snabbt som möjligt, säger Alhovuori.

Diskussion om artikeln