Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s centralbank Fed: Kundernas pengar i den kollapsade SVB-banken är tryggade

Uppdaterad 13.03.2023 08:49.
Människor utanför Silicon Valley Banks kontor i Stanta Clara i Kalifornien.
Bildtext Finansmarknaden ser med stor oro på Silicion Valley Bank som kraschat.
Bild: Lehtikuva

Silicon Valley Banks kunder kommer åt alla sina pengar på måndag morgon, uppger USA:s regering i ett lugnande besked. Banken kollapsade plötsligt för några dagar sedan.

Under helgen har den amerikanska centralbanken Fed utvecklat en räddningsmekanism för att stilla oron på finansmarknaden innan börserna öppnar på måndag morgon.

”Vi har i dag vidtagit beslutsamma åtgärder för skydda USA:s ekonomi och förstärka förtroendet för vårt banksystem”, uppger det amerikanska finansministeriet, centralbanken Fed och finansinspektionen i ett gemensamt uttalande.

Spararna får under måndagen tillgång till de pengar de har på Silicon Valley Bank, också det kapital som inte täcks av insättningsgarantin på 250 000 dollar.

Största bankkraschen i USA sedan finanskrisen

Enligt myndigheternas gemensamma uttalande kommer räddningsplanen inte innebära några kostnader för skattebetalarna.

I stället kommer Fed garantera att bankens kunder får tillgång till sina insättningar och ytterligare erbjuds lån till kreditinstitut och banker som drabbas av Silicon Valley Banks kollaps.

Den amerikanska finansinspektionen tog i fredags över den kollapsade banken Silicon Valley Bank (SVB). SVB är den största banken som kollapsat i USA sedan finanskrisen 2008.

SVB är en nischbank som är populär bland amerikanska teknologiföretag i Kalifornien. Banken hade placerat en stor del av techföretagens pengar i statsobligationer, men när räntorna steg sjönk värdet på statsobligationerna.

Banken hamnade i kris och meddelade om ny aktieemission, vilket resulterade i många panikslagna kunder lyfte pengar från sina konton. SVB drabbades av kassakris och myndigheterna övertog i fredags kontrollen över banken.