Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hållbarhetstänk ska få Jakobstadsborna att bli händigare: “Vem som helst kan lära sig sy i en knapp”

En man och en kvinna står böjda över en symaskin.
Bildtext Yrkesläraren Gunilla Sandvik hjälper kunden Hans Kreutzer att reparera en knapp i hans jeans. Bägge är väldigt nöjda med kombinationen att fixa trasiga saker under en cafékväll.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

En torsdag i månaden får Jakobstadsborna lära sig hur man fixar kläder, möbler och elektronik. Tänkandet med cirkulär ekonomi blir allt mer etablerat och finner nya former.

Ett holländskt koncept med hjälp till självhjälp etablerar sig i Jakobstad. Idén med ett reparationscafé har länge funnits i Europa, men nu har konceptet också landstigit i Finland.

Yrkesskolan Optima i Jakobstad har som första projekt i Finland börjat med reparationskvällarna. Sista tordsdagen i månaden ordnas Repari Café, som är ett evenemang med låg tröskel, dit vem som helst kan ta med sina trasiga saker för att lära sig att reparera dom.

– Jag hörde om konceptet och tänkte att det passar ypperligt med vår yrkesutbildning, då det skulle ge de studerande en möjlighet att lära sig om kundkontakt och dessutom hjälpa till att lära ut hantverket, säger Sara Lindvall Fors, som är initiativtagare till Repair café och lärare på Optima.

Tack vare projektpengar vikta för satsningar på cirkulär ekonomi inom yrkesutbildningar, möjliggjordes försöket, så man nu kommit igång.

– Under den första träffen kom folk in med väldigt olika saker. Det var mycket kläder, lite möbler och så elektronik man ville ha fixat. Det mesta lyckades vi åtgärda och få reparerat i samråd med våra studeranden och handledare, säger Lindvall Fors.

Tanken är att kunden själv ska göra jobbet. På plats vid de olika stationerna som har verktyg och kunnande för de olika kategorierna, finns också handledare som kan hjälpa till med rådgivning och guidning. Det finns ingen fastslagen avgift för tjänsten, men man får ge ett frivilligt bidrag som går till upprätthållande av servicen.

Konsten att reparera har fallit i glömska

Sara Lindvall Fors

Tanken att hellre reparera gammalt än att köpa nytt, är en megatrend som ligger i linje med hållbarhetstänk och strävanden efter cirkulär ekonomi. Även om allt flera låter laga gamla saker och ta till vara begagnade grejer, finns det enligt Lindvall Fors mycket som ännu kan bli bättre. Det är enligt henne fortfarande för enkelt att köpa nytt.

– Sedan har ju mycket kunnande att reparera söndriga saker fallit i glömska i de uppväxande generationerna, säger hon.

Succé med start i Nederländerna

Hon är själv aningen förvånad över att ingen startat reparationscaféer i Finland tidigare. På många håll i Europa har trenden växt sig stark sedan länge.

Idén fick sin början i Nederländerna och holländaren Hans Kreutzer som numera bor i Jakobstad var bekant med upplägget sedan sina år i Nederländerna.

– Det är ett fantastiskt koncept. Tänk att man kan lära sig att laga sakerna själv. Det är mycket bättre än att köpa nytt, säger han.

Hemma i Nederländerna använde han sig ofta av caféerna, till expempel för att fixa upp sin cyckel.

– Förra gången hade jag med en söndrig julljusslinga som jag fick hjälp med att löda. Nu har jag ett par byxor som behöver en knapp.

Efter några minuter med rätt verktyg i händerna och handledning från Gunilla Sandvik är byxknappen fixad och jeansen funktionsdugliga igen. Kreutzer är nöjd.

– Vad ni finländare kunde lärare er av holländarna?! Ja, att börja anlita den här verksamheten till att börja med, säger Kreutzer och skrattar.

En kvinna med glasögon står med en träpall i ett rum.
Bildtext Krävs det allt för stora reparationer går det inte att åtgärda det under Repair café, men väldigt mycket lyckas man med genom små åtgärder, säger Sara Lindvall Fors, som är initiativtagare till konceptet i Finland.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Sara Lindvall Fors kan inte vara mer samstämmig med Hans Kreutzer. Hon hoppas att konceptet ska bli bestående i Jakobstad, och vill inte heller att Optima blir ensam om idén.

– Jag känner inte till andra ställen där en yrkesskola handhar detta, men här finns förstås både verktyg och kunnande. Men vem som helst, någon förening eller andra volontärer som har utrymmen och kunnande kan absolut göra det samma, säger hon entusiastiskt.

Under den första reparationskvällen kom det in många kunder med klädesplagg som behövde fixas.

– Det var byxben som skulle kortas, hål som skulle lappas och någon väska som behövde sys, exemplifierar Gunilla Sandvik, som är textillärare på Optima.

Hon säger vi ofta avskriver trasiga plagg allt för enkelt. Ett hål i byxorna eller ett brännmärke i en fleecetröja är lätta att fixa.

– Att byta draglås kan verka svårt, men det är faktiskt inte så krångligt eller tidskrävande, säger Gunilla Sandvik.

”Det ska vara enkelt”

Däremot kan man inte ta på verkligt omfattande reparationer under cafékvällarna. Sandvik exemplifierar med krångliga material som tjocka läderplagg eller -väskor, som kräver annan utrustning för att reparera.

Även Sara Lindvall Fors ser vissa begränsningar i vad man kan låta reparera under en cafékväll.

– Stora möblemang som ska slipas upp eller motsvarande tar helt enkelt för mycket tid. Det ska gå enkelt att fixa, säger hon.

Under vårterminen ordnas Repair café på Optima i Jakobstad den sista torsdagen i månden i mars och april. Hur det blir med fortsättningen avgörs senare, beroende på finansiering och intresse. Men som läget nu verkar, hoppas de inblandade på en fortsättning.