Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rattfyllerist körde av vägen med bebis i bilen i Kauhajoki och syltstöld ledde till biljakt i Vasa

Uppdaterad 13.03.2023 16:08.
Bild av ärmen på en polisuniform, med polisens vapen.
Bildtext Polisen i Österbotten hade knappt 600 uppdrag i helgen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Polisen i Österbotten rapporterar grova äventyranden av trafiksäkerheten och ett försök till bränslestöld under helgen.

Natten mellan lördag och söndag inträffade helgens allvarligaste olycka när en bil körde av vägen, hamnade på taket och totalförstördes. Händelsen inträffade längs Seinäjokivägen i Kauhajoki.

– Den bakomvarande bilens förare såg hur bilen framför rörde sig allt mer åt höger, sett från färdriktningen, och sedan snurrade runt. De här utomstående personerna hittade en fem månader gammal bebis i ett babyskydd som hamnat på golvet på passagerarsidan, berättar förundersökningsledare Jari-Matti Marttala för Yle Pohjanmaa.

Babyskyddet skyddade barnet vid olyckan. Personen som körde bilen är barnets vårdnadshavare, och både barnet och bilföraren fördes till sjukhus för undersökning.

Enligt preliminära uppgifter var de åtminstone inte allvarligt skadade. Föraren misstänks för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Syltsnattare och försök till bränslestöld i Vasa

På lördagseftermiddagen jagade polisen en snattare i Vasa. Mannen hade snattat grädde och sylt från en butik och flydde undan polisen med bil. Biljakten inleddes i Vasa centrum och farten var tidvis 160-170 kilometer i timmen innan jakten slutade på mannens hemgård i Laihela. Mannen greps av polisen och är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, snatteri och hindrande av tjänsteman.

På lördagseftermiddagen fick polisen anmälan om två personer som försökte stjäla eldningsolja från Vasa Golfs bränsletank. Polisen stoppade bränsletjuvarna när de var på väg att lämna brottsplatsen och personerna misstänks bland annat för försök till stöld.

Uppdaterad 16:08 med ytterligare information om olyckan i Kauhajoki från Yle Pohjanmaas artikel Kauhajoella rattijuoppo suistui tieltä, auto pyörähti ympäri – kyydissä oli viiden kuukauden ikäinen vauva.