Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SDP i Egentliga Finland tror starkt på sina kandidater och har siktet inställt på fyra platser i riksdagen

Sanna Marin med allvarlig min håller tal på valkampanjtillfälle, med SDP-ballonger i bakgrunden
Bildtext Sanna Marins popularitet verkar bara växa och det här ser också SDP i Egentliga Finland som en klar fördel då det gäller riksdagsvalet i april.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas verksamhetsledare i Egentliga Finland, Talvikki Jori, är övertygad att partiet har chans att ta ett fjärde mandat i riksdagsvalet i april.

Partiet fick i riksdagsvalet 2019 in tre kandidater från Egentliga Finland men Jori tror att kandidatlistan i år är starkare och SDP har vind i seglen tack vare sittande statsministern Sanna Marin.

– Hur partiet klarar sig som helhet avgör nog ifall vi kan få in en fjärde person från vår egen valkrets men jag är övertygad om att det är fullt möjligt, säger Jori. Kampen om det sista mandatet förs mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet som vi ser som våra största konkurrenter i regionen.

SDP i Egentliga Finland har inte partiordförande i samma valkrets, liksom Centern, Vänsterförbundet och Samlingspartiet har. Det ser Jori ändå inte som en nackdel.

Kvinna i glasögon sitter i sitt arbetsrum.
Bildtext Socialdemokraternas verksamhetsledare Talvikki Jori är fullt övertygad om att partiet i Egentliga Finland kan knipa en plats till i det kommande riksdagsvalet.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

– Nej, vi har namnstarka kandidater som både har bredd och djup så jag ser inte det som ett stort problem då det gäller Egentliga Finlands valkrets att inte SDP har sin partiordförande från samma valkrets, säger Jori. Visst kanske de andra kan dra nytta av sin partiordförande eftersom den personen syns mer på nationell tv och deltar i många valprogram men det är både positivt och negativt.

Enligt Jori gäller det för partiordförandena att ha något att komma med då de deltar i valprogram och ifall de misslyckas syns nog det också i partimätningarna och väljarnas intresse att rösta.

– Så det kan också bli en nackdel då partiordförande ställer upp i samma valkrets, säger Jori.

Vänsterpartierna gjorde starkt val 2019 – håller intresset i sig?

SDP gjorde som Vänsterförbundet ett starkt val i riksdagsvalet 2019 och lyckades då få in tre personer från Egentliga Finland. Nu är siktet inställt på ett fjärde mandat.

För fyra år sedan var en av partiets starkaste kandidater Aki Lindén som figurerade som regeringens omsorgs- och familjeminister då Krista Kiuru var vårdledig. Under samma period gick kampen om vårdarnas löner som hetast och regeringen ville trygga patienternas säkerhet genom att i snabb takt godkänna den omstridda patientskyddslagen.

Grupp av demonstranter som håller i röda ballonger i Mejlans.
Bildtext Vårdarna kämpade hårt för att få upp lönerna och beskyllde bland annat sittande omsorgs- och familjeminister Aki Lindén för att vara en kappvändare. Hur mycket det påverkar SDP:s valframgångar i Egentliga Finland är ännu för tidigt att säga.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

Hur mycket påverkas partiets popularitet av det faktum att Linden var minister då den omstridda patientskyddslagen godkändes?

– Jag tror inte det där påverkar partiets popularitet i någon större utsträckning eftersom vissa var nöjda med hur situationen hanterades och vissa var mindre nöjda, säger Jori. Dessutom kan man inte direkt säga att vårdarna alltid röstar på SDP utan många röstar också traditionellt sätt på Samlingspartiet.

Årets valprogram är enligt Jori kort och koncist och innehåller egentligen bara fyra huvudpunkter vad gäller valkretsen i Egentliga Finland.

– Men ska jag lyfta fram två satsningar som vi som parti vill jobba på under nästa riksdagsperiod är det nog hur vi kan trygga välfärdsområdets finansiering som kommer att vara den stora kuggfrågan, säger Jori. Partiet anser att det här är något av de viktigaste frågorna under de följande fyra åren och måste beaktas ifall välfärdsområdet ska kunna betjäna alla enligt de förhoppningar som finns.

Egentliga Finlands valkrets

Annat som SDP väljer att lyfta fram är tillgången till kunnig och utbildad personal.

– Ska Egentliga Finland klara sig i den hårda konkurrensen måste det finnas utbildad och kunnig personal, säger Jori. Det är en mycket avgörande fråga för landskapets framtid och hur man lyckas locka intresserade till regionen.

Diskussion om artikeln