Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampen är stenhård i Nyland – vi listar toppkandidaterna i landets största valkrets

Riksdagsvalreklam vid en vägren i Karis.
Bildtext Kandidater tävlar om bilisternas uppmärksamhet i Karis.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Tiotusentals röster är på vift när tidigare röstdrottningar och röstkungar har flyttat till en annan valkrets eller slutat. Här listar vi lågoddsarna i Nyland, parti för parti.

Nyland hör liksom Helsingfors till de valkretsar som har vuxit i invånarantal och därmed har fått ett mandat mer jämfört med riksdagsvalet 2019. Valkretsen är Finlands största: mängden röstberättigade är strax över 800 000, och antalet riksdagsledamöter som ska väljas in från Nyland är 37.

Dessutom finns det tiotusentals röster på vift eftersom flera av de riktigt stora röstmagneterna antingen har flyttat eller inte ställer upp för omval.

Samlingspartiets Elina Valtonen och SDP:s Timo Harakka ställer upp i Helsingfors den här gången. Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), Matti Vanhanen (C) och Veronica Rehn-Kivi (SFP) ställer inte upp i riksdagsvalet. De här fem kandidaterna samlade i förra valet långt över 40 000 röster ihop, vilket innebär att det är många nylänningar som får se sig om efter en ny kandidat.

En person på moped åker förbi valreklamer upphängda på björkar. Valaffischerna gör reklam för Riikka Purra och Simo Grönroos, båda från Sannfinländarna.
Bildtext Sannfinländarnas Riikka Purra är den enda partiordföranden som ställer upp i Nylands valkrets, och har goda chanser att bli röstdrottning.
Bild: Lehtikuva

Tidningen Länsiväylä rapporterar om en lokal opinionsmätning som Tietoykkönen låtit göra. Den visar att Samlingspartiet går starkt framåt också i Nyland och kan få till och med 25 procent av rösterna. Också SDP och Sannfinländarna kan enligt den här mätningen få ett mandat till, medan De Gröna ser ut att tappa både ett mandat och flera procentenheter.

36 mandat blir 37 i landets största valkrets

Vid riksdagsvalet 2019 fördelades de nyländska rösterna så här:

  • Samlingspartiet 9 mandat

  • SDP 7 mandat

  • Sannfinländarna 6 mandat

  • De Gröna 5 mandat

  • SFP 3 mandat

  • Vänsterförbundet 2 mandat

  • Centern 2 mandat

  • Rörelse Nu 1 mandat

  • Kristdemokraterna 1 mandat

Henkilö tutkii eduskuntavaalien ehdokkaita puolueiden vaalimainoksista.
Bildtext Esbo är den största staden i Nyland och brukar vara hemort för många riksdagsledamöter. På bilden valaffischer i Esbo centrum.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Samlingspartiet: Vem får Elina Valtonens röster?

Samlingspartiet har länge haft en ohotad position som största parti i Nyland. Enligt den lokala opinionsmätningen i Länsiväylä kan partiet få 25 procent av rösterna i Nyland och även knipa ett tionde mandat.

Flera av Samlingspartiets starka profiler ställer om för omval och partiet har också satsat på nya namn inom både ekonomi och säkerhet. Frågan är vem som får ärva rösterna från förra valets röstdrottning Elina Valtonen som nu ställer upp i Helsingfors valkrets: någon kvinna med en profil lika långt högerut finns inte riktigt på listan.

Tidigare resultat: 9 invalda 2019, 9 invalda 2015

Lågoddsare: Kai Mykkänen, Pia Kauma, Sari Multala, Heikki Vestman och Mia Laiho har varit starka profiler i riksdagen och ställer upp för omval.

Bubblare: Esbo stadsstyrelses ordförande Henrik Vuornos var nära inval senast. Tere Sammallahti fick många röster i både kommunal- och välfärdsområdesvalet och har stor synlighet i både valreklamer och på Youtube. Också cybersäkerhetsexperten Jarno Limnell gör mycket valreklam längs vägarna. En annan säkerhetsexpert på listan är Pekka Toveri. Fullmäktigeledamoten och företagaren, Jungle Juice-grundaren Noora Fagerström är stor på sociala medier. Tidigare journalisten Susanne Päivärinta ställer också upp. Ekonomiska profiler finns i Sture Fjäder och Martin Paasi.

SDP: Flera trygga namn ställer upp för omval

Kampen om andra plats i Nyland förs mellan SDP och Sannfinländarna. SDP ser enligt mätningar ut att kunna ta ett åttonde mandat den här gången. Partiet har många trotjänare som ställer upp för omval och också en EU-politiker, Miapetra Kumpula-Natri, som vill återvända hem.

Intressant är också hur det går för Finlands Svenska Socialdemokrater. Senast kom Raseborgs Johan Kvarnström in som sist på listan med drygt 4 200 röster, medan Borgås Anette Karlsson fick ihop drygt 2 600. Pinja Perholehto som är ordförande för SDP:s ungdomsförbund är också uppställd i Nyland.

Tidigare resultat: 7 invalda 2019, 6 invalda 2015

Lågoddsare: Antti Lindtman, Miapetra Kumpula-Natri, Antti Rinne, Maria Guzenina.

Bubblare: Kimmo Kiljunen, Johan Kvarnström, Hussein al-Taee, Pinja Perholehto.

Sannfinländarna: Trumfkortet är partiordförande Purra

Sannfinländarna har vind i seglen också i Nyland och skulle kunna återfå sitt sjunde mandat. Ett trumfkort är definitivt att partiordförande Riikka Purra ställer upp i valkretsen. Purra hade nästan 6 000 röster senaste riksdagsval men den här gången kommer hon att landa på en betydligt större siffra: hon har klarat sig bra i valdebatterna och också varit med om att få partiets opinionsstöd att stiga på nationell nivå de senaste månaderna. I övrigt finns här många långvariga partimedlemmar som ställer upp för omval.

Tidigare resultat: 6 invalda 2019, 7 invalda 2015

Lågoddsare: Riikka Purra. Också Leena Meri, Miko Niikko, Arja Juvonen och Ari Koponen fick alla över 5 000 röster senast.

Bubblare: Satu Lampi klarade sig rätt bra senast. Tidigare partisekreterare Simo Grönroos ställer upp liksom Matti Putkonen, långvarig profil inom partiet.

De Gröna: Styrkan ligger i kvinnor från Esbo

De Gröna ser ut att tappa mark också i Nylands valkrets, och förra valets röstmagnet Pirkka-Pekka Petelius ställer inte upp för omval. Det kan hända partiet tappar ett mandat. Majoriteten av de invalda för De Gröna i Nyland vid förra valet är starka kvinnonamn från Esbo fullmäktige. Det är också de som har bäst chanser för omval nu, men en svaghet kan vara att de alla fyra har rätt likadana profiler.

Tidigare resultat: 5 invalda 2019, 3 invalda 2015

Lågoddsare: Inka Hopsu, Noora Koponen, Saara Hyrkkö och Tiina Elo vill alla bli omvalda.

Bubblare: Peppi Seppälä, ordförande för De Grönas ungdomsförbund, ställer upp i Nyland. Tidigare kriminalkommissarie Thomas Elfgren finns också på listan, och Janne Hirvasvuopio, känd som samisk miljöaktivist.

SFP: Nervöst i både öst och väst

Här är det spännande! En hel massa starka SFP-namn tävlar om de nyländska mandaten, vilket inte minst syns på valreklamerna längs stamväg 51. SFP har flera kandidater som landade på ganska liknande siffror i förra riksdagsvalet, och också många som samlat tusentals röster i kommunalval och välfärdsområdesval sedan dess.

Det blir med all sannolikhet väldigt jämna kamper i både de västra och östra delarna av valkretsen. Ett frågetecken är också de tusentals nylänningar som röstade på Veronica Rehn-Kivi vid senaste riksdagsval och nu får se sig om efter en ny kandidat. Rehn-Kivi har valt att hädanefter koncentrera sig på uppdragen i välfärdsområdet och stadsfullmäktige. Får SFP in en enda kvinna från Nyland?

Tidigare resultat: 3 invalda 2019, 4 invalda 2015

Lågoddsare: Anders Adlercreutz ställer upp för omval. Han är ordförande för SFP:s riksdagsgrupp och fick över 9 000 röster vid förra riksdagsvalet. Fler lågoddsare än så är svårt att utse, tidigare valresultat ger ett extremt jämnt läge mellan kandidaterna.

Bubblare: Raseborgs trotjänare Thomas Blomqvist, invald sedan 2007, hade över 6 100 röster vid förra riksdagsvalet. Ingås stolthet Henrik Wickström hade nästan 3 300. I välfärdsområdet samlade Wikström nästan 5 900 röster. Blomqvist ställde inte upp då.

I Borgå föll Mikaela Nylander ut vid förra riksdagsvalet när SFP tappade ett mandat i Nyland. Hon var riksdagsledamot 2003–2019. I välfärdsområdet hade hon ändå Lovisas Otto Andersson hack i häl mätt i antalet röster. Också Karin Cederlöf från Esbo och Anita Westerholm från Raseborg lyckades väl i det valet. Det är svårt att sia vilka av de här som klarar sig ända till Arkadiabacken.

Centern

Tidigare resultat: 2 invalda 2019, 4 invalda 2015

Centern tappade hälften av sina Nylandsmandat vid förra riksdagsvalet och stödet ser ut att sjunka igen. Nu har partiet också mist en av sina nyländska röstmagneter, Matti Vanhanen ställer inte upp för omval. Men partiets största stjärna Antti Kaikkonen är kvar och har dessutom fått ännu mer synlighet det senaste året. För honom rasslar det in tiotusen röster minst.

Vänsterförbundet

Tidigare resultat: 2 invalda 2019, 1 invald 2015

Vänsterförbundet har varit klart mindre i Nylands valkrets än vad partiet är nationellt sett. Nu ser partiet ut att stärka sitt stöd, men knappast tillräckligt för ytterligare ett mandat. Partiets viceordförande Jussi Saramo från Vanda ställer upp för omval, liksom Pia Lohikoski från Kervo.

Övriga

Nyland är valkretsen där partiet Rörelse Nu:s grundare, ordförande och hittills enda invalda Harry Harkimo ställer upp. På listan finns också Amanda Harkimo. Rörelse Nu har klart fler kandidater än senast, men att få ett mandat till i Nyland är svårt.

Kristdemokraterna har lyckats få ett mandat i Nyland både år 2015 och 2019, men frågan är om de lyckas den här gången. Antero Laukkanen som suttit på mandatet ställer inte upp för omval.

Puolueet esittäytymässä Hakaniementorilla maalaismarkkinoilla.

De här kandidaterna har goda chanser att bli invalda i Helsingfors valkrets

Både Saml och Gröna har tappat tidigare röstmagneter.

Diskussion om artikeln