En fullmakt kan underlätta vardagen för den som tar hand om en åldrande förälder – Michaela vet hur viktigt det är att dokumentera den egna viljan i tid
Som enda barn fick Michaela Cronstedt ta ansvar för att hjälpa sin mamma då hon blev sjuk. Att hon då hade papper på vad modern önskade var viktigt för henne.
Barn till föräldrar som drabbas av en demenssjukdom står ofta inför en djungel av pappersarbete. Räkningar ska betalas och vårdbeslut ska fattas. Att veta vilka dokument man behöver för att kunna sköta en nära anhörigs ärenden kan vara svårt.
Vi har träffat Michaela Cronstedt, Anna Dammert och Tom Lagerqvist som har erfarenhet av detta.
Tiden kan ta slut mitt i allt och då är det för sent. Vi måste kunna tala öppet om fullmakter tidigare i livet.
Tom Lagerqvist
Tom Lagerqvist är i egenskap av pilot för räddningshelikoptern Mediheli i Västnyland van att rädda liv. Därför var tröskeln för honom låg att sköta om sin åldrande mammas ärenden i ett tidigt skede. På en liten ort kände alla varandra och det underlättade vardagen.
– Jag skötte hennes ärenden länge utan att någon frågade efter en fullmakt. Mamma gillade aldrig att sköta sina pappersärenden eller någonting som har med kontrakt att göra, säger Lagerqvist.
Tom insåg ändå snabbt att han behövde ha rätten även juridiskt. Det var fråga om mer komplicerade bankärenden och vårdbeslut och familjen beslöt gå in för en öppen fullmakt åt honom att sköta om hennes ärenden.
– Min syster jobbade vid kommunens socialbyrå. Jag bad henne skriva en öppen fullmakt. Sedan kunde vi be personer utanför familjen som kände min mamma att bevittna fullmakten, samtidigt som mamma undertecknade den
Den egna viljan är viktig att dokumentera i tid
En annan som vet hur det är att sköta sin mammas angelägenheter är Michaela Cronstedt.
Som enda barn blev det aktuellt för henne att ta ett större ansvar efter att modern drabbades av en infarkt. Michaela har gjort upp ett livstestamente med sin mamma.
Nyttan av livstestamentet var stor. En av frågorna som ställdes i testamentet var om hur man vill bli vårdad om man inte längre kan bo hemma.
– Mamma kunde då uttrycka sin önskan och det var väldigt värdefullt, säger Cronstedt.
För Michaela var det viktigt att hon visste vad mammans önskan var. Hon fann ett stöd i den vetskapen den dag mamman föll och inte längre kunde klara sig hemma.
– Då kunde jag lägga överenskommelsen framför henne och säga (fast det kan låta rått, inflikar hon): vi diskuterade det här för några år sedan och det här var det du ville.
Livstestamentet var juridiskt bindande och bevittnat. De flesta äldre vill bo hemma så länge det går och tröskeln att flytta till servicehus kan kännas hög.
– Därför kändes det rätt att hänvisa till vår överenskommelse när det sedan blev aktuellt, förklarar Cronstedt. En hjärtinfarkt bekräftade sedan mammas behov att flytta hemifrån.
Jag var lättad över att vi kom överens om ett livstestamente med mamma, något jag senare kunde hänvisa till.
Michaela Cronstedt
Fullmakt i samband med testamente
I dag har Michaela själv gjort upp en intressebevakningsfullmakt med sina söner. Hon vill inte förorsaka sina närmaste onödigt besvär.
– De flesta av oss vill att det ska vara enkelt att ta hand om varandra om något oväntat händer. Det är inte så att man bara kan säga ”nu är mamma så böbi att vi måste ta till en fullmakt för att få göra vad som helst”.
En intressebevakningsfullmakt kräver sedan ett läkarintyg för att fullmakten ska registreras och träda i kraft.
Hon åtgärdade fullmakten i samband med att hon skrev sitt testamente. Då föreslog juristen en intressebevakningsfullmakt med det samma.
– Sedan har jag satt mig i frågan lite mer och i samband med det läst förfärliga historier om unga människor som har blivit tillfälligt handlingsoförmögna och råkat ut för allvarliga kreditstörningar. Ingen har kunnat sköta om deras ekonomiska förpliktelser.
Slutsatsen är att en intressebevakningsfullmakt hade kunnat förhindra det här.
Här hittar du mera information om fullmakter
En handbok från Finlands minnesspecialister rf
Om fullmakter på suomi.fi-sidorna
Äldreombudsmannen kräver tydligare lagstiftning om fullmakter
Senior-info har bra information om fullmakter
Anhöriga ser inte förändringarna men utomstående gör det
Till sist träffar vi Anna Dammert som sköter sin över 80-åriga mamma sedan flera år tillbaka, tillsammans med sin syster.
– Mamma har alltid hatat papper, jag har skött hennes skattedeklaration efter att jag blev vuxen. Det började organiskt för oss, med en sak i sänder.
Först lärde hon sig att varje apotek kräver en separat fullmakt. Med sin mammas FPA-kort kunde hon ändå lösa ut någon specifik medicin.
För Anna blev det besvärligt när hon och hennes syster skulle ansöka om understöd för mammas vårdavgifter via FPA. Det krävde en separat fullmakt.
– Vi har skött mammas ärenden i tio års tid. Ändå kräver FPA en fullmakt, trots att mamma inte minns något från en stund till en annan.
I dag bor Annas mamma på Brummerska hemmet i Helsingfors. Vägen dit har varit lång. Anna märkte redan i samband med att mamman skulle flytta att allt inte stod rätt till. Mamman fick panik och hade svårt att ta in det hela.
– Sedan hamnade hon på sjukhus efter ett benbrott, då förstod personalen att något fallerar. De anhöriga ser förändringen sent, men utomstående ser minnesproblemen snabbare och kan bidra till att åtgärda dem.
Mycket att ta ställning till då man själv är mitt uppe i livet
Annas mamma bodde ännu hemma för sig själv i många år med tilltagande hjälp av döttrarna. Till sist kopplades också hemvården in.
Vid årsskiftet blev det dags att ansöka om plats vid servicehus då hyreslägenheten skulle säljas.
Fullmakter känns krångliga och arbetskrävande att sätta sig in i när man själv är mitt uppe i livet. Anna har ett heltidsjobb och livligt umgänge. Hon tycker ändå det är viktigt att man tar sig tid att fundera på de här frågorna.
Man kan dö plötsligt, som yngre också, det handlar inte bara om gamyler
Anna Dammert
Hon vet vad hon talar om eftersom hon har erfarenhet av att hennes sambo gick bort väldigt oväntat. Har man inte talat om de här frågorna innan måste man plötsligt ta ställning till allt möjligt.
– Har man inte en fullmakt så får man jobba som en skållad iller för att få allt fixat.
– Alla borde tänka på sin framtid, man kan insjukna och dö och det gäller inte bara gamyler utan kan drabba yngre också. Jag tänker de facto varje dag på det här - och varje nästa dag tänker jag: shit, nu ska vi sätta oss ner och göra det här.
Då det gäller att sköta ärenden för mamman upplever Anna Dammert ändå att den öppna fullmakten känns komplicerad och svår att få till stånd. Den innebär också ett stort ansvar.
Intressebevakningsfullmakten har hon inte velat underteckna.
– Inte ännu, tillägger hon. Självbestämmanderätten är också viktig.
Uppdaterad 27.3.2023:
Här hittar du hela intervjuer med Tom, Anna och Michela i audioform:

Han jobbade på Mediheli med liv och död - alla borde tänka på fullmakter

Alla borde ha en fullmakt, säger Anna Dammert som har skött sin mammas ärenden i tio år
