Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aamulehtis chefredaktör avgår efter olämpligt beteende på studiefest: ”Jag är mycket ledsen över det som hänt”

Uppdaterad 13.03.2023 18:55.
Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu
Bildtext Aamulehtis tidigare chefredaktör Jussi Tuulensuu.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Aamulehtis ansvariga chefredaktör Jussi Tuulensuu avgår från sin post. Han hade enligt uppgifter betett sig olämpligt på en årsfest för journaliststuderande.

Tuulensuu deltog i lördags på en studiefest i Tammerfors. Efter studiefesten har det förekommit uppgifter om att Tuulensuu skulle ha betett sig olämpligt.

På söndag kväll meddelade Jussi Tuulensuu att han avstår från sina uppgifter som ansvarig chefredaktör tills vad som hänt på festen är utrett. Tidigt på måndag eftermiddag meddelade Tuulensuu på Twitter att han lämnar sitt jobb.

Tuulensuu skriver att han inte kan fortsätta som chefredaktör med trovärdigheten i behåll.

”Jag är mycket ledsen över det som hänt och kommer att ta lärdom av det. Jag ber om ursäkt av de inblandade”, skriver Tuulensuu.

Han har varit ansvarig chefredaktör för Aamulehti sedan 2018. Aamulehti, som sedan 2020 ägs av Sanoma Media, är en av Finlands största dagstidningar.

Sanoma Media Finlands verkställande direktör Pia Kalsta kommenterar Tuulensuus besked i ett pressmeddelande.

”Vi accepterar inte olämpligt beteende eller någon form av ofredande på jobbet eller under evenemang i anslutning till jobbet.”

Betedde sig dåligt på ämnesföreningen Vostoks årsfest

Jussi Tuulensuu var inbjuden till ämnesföreningen Vostoks 30-årsjubileum lördagen den 11 mars.

Vostok är en förening för journalistikstuderande vid Tammerfors universitet.

På festen deltog kring tvåhundra personer, bland dem både studerande, tidigare studerande och inbjudna hedersgäster.

På söndag skrev Tuulensuu på Twitter att det på sociala medier cirkulerar uppgifter om hans beteende under festen, och att han tagit kontakt med organisatören och vill att allt reds ut. Exakt vad som har hänt har Tuulensuu ändå inte kommenterat.

Ämnesförening fördömer Tuulensuos beteende

Ämnesföreningen Vostok fördömde på måndagen i ett pressmeddelande Tuulensuos beteende på årsfesten.

Vostok genomförde en anonym enkät och fick uppgifter om flera fall av olämpligt beteende. Föreningen har också kontaktats direkt av personer som utsatts för olämpligt beteende.

Tuulensuo uppges ha rört vid gäster på ett olämpligt sätt, till exempel med kramar eller genom att röra vid ryggen.

En del av fallen inträffade under själva årsfesten och en del på den officiella efterfesten på en klubb, därifrån ordningsvakter förde ut honom vid tvåtiden på natten.

Ämnesföreningen anser att Tuulensuu inte kan fortsätta som chefredaktör för Aamulehti och att det var rätt beslut att avgå.

Ämnesföreningen skriver att Tuulensuu under hela kvällen varit kraftigt berusad. Berusningen är enligt föreningen ingen förmildrande omständighet och flera personer har upplevt graden av berusning som obehaglig.

Artikeln har uppdaterats. Uppgifterna om ämnesföreningen Vostoks pressmeddelande lades till klockan 18.33 på måndagskvällen. Artikeln uppdaterades kl. 18.54 med uppgifter om att Tuulensuu varit kraftigt berusad.