Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart är det slutsimmat för spermierna – männens preventivpiller kan bli verklighet

En 3D-visionsbild med mörk bakgrund av spermier som simmar mot en äggcell.
Bildtext Snart kan det vara slutsimmat, om husse känner för det och om forskningen fortsätter gå framåt.
Bild: Getty Images/iStockphoto

Nu utlovas ett icke-invasivt och icke-hormonellt preventivmedel för män. Läkemedlet kan användas sporadiskt och påverkningarna försvinner inom ett dygn.

Snart kan det finnas ett icke-hormonellt preventivmedel för män på marknaden, det skriver det brittiska public service-bolaget BBC.

Forskning har hittat en cellväg som gör att spermien tappar simförmågan för åtminstone några timmar.

Hittills har provförsöken på möss visat att läkemedlet påverkar spermierna för så lång tid att de inte kan nå ägget. Till näst ska försöken utvidgas till kaniner innan människor står i tur.

Hur fungerar det?

Tanken är att användaren kunde ta ett piller ungefär en timme innan samlag och sedan hålla ett öga på klockan när inverkan småningom avtar.

Till skillnad från de olika preventivpillren för kvinnor innehåller den här versionen inga hormoner. Det hormonfria alternativet är en av fördelarna med det här pillret, eftersom användarna inte behöver tampas med fluktuerande hormonbalanser med tillhörande bieffekter.

Istället innehåller pillret molekyler som påverkar cellsignaleringen, så att spermiernas simförmåga inte aktiveras efter utlösning.

Om medlet fungerar på människor kan män ta det när och så ofta som det behövs och fatta självständiga beslut om sin fertilitet.

Nicklas valde sterilisering som preventivmedel: "Det har varken påverkat min manlighet eller mitt sexliv"

27:58
I Föräldrasnack för några år sedan snackades vasektomi.

Antingen eller kan bli historia

Just nu finns huvudsakligen två preventivmedel för män: kondom eller vasektomi.

Flera hormonella preventivmedel för män har utvecklats under de senaste åren, men ännu har ingen haft genomslagskraft på marknaden eftersom biverkningarna har varit stora och medlen därför inte lanserats på marknaden, rapporterar BBC.

Däremot finns det dussintal olika hormonella preventivmedel för kvinnor – vilket har att göra med att det helt praktiskt lättare att utveckla ett hormonellt preventivmedel för kvinnor. Medan en kvinna i regel lossar ett ägg per månad producerar en könsmogen man upp till tusen sädesceller i timmen.