Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moldavien uppger sig ha avvärjt ryskt försök att uppvigla till kravaller

En demonstrant skriker i en megafon
Bildtext Enligt moldavisk polis förberedde ryskvänliga grupper oroligheter under oppositionens demonstrationer.
Bild: Dumitru Doru / EPA

Moldavisk polis uppger att man har gripit flera personer som uppges ha planerat att skapa oroligheter i landet. Enligt polisen ingick männen i ett rysklett nätverk som hade som uppgift att destabilisera Moldavien.

Polisen uppger att sju personer greps och 25 förhördes under operationen.

Gruppen ska ha letts av en ryskmoldavisk man. Under helgen avvisade den moldaviska gränsbevakningen också flera personer. En av dem ska ha varit medlem i den ryska legostyrkan Wagner.

Moldaviska myndigheter uppger att polisen lyckats infiltrera gruppen och att man samlat tio timmar video- och ljudbevis mot gruppen.

‒ Det kom folk från Ryssland vars specifika roll var att utbilda, säger en moldavisk säkerhetskälla till nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna uppger att de ingrep efter att ha fått information om att ryska underrättelseorgan planerar destabiliserande operationer i samband med regeringsfientliga demonstrationer.

Ryssland förnekar att man försöker destabilisera Moldavien, men bland annat USA har varnat för att Ryssland kan ha planer på att uppvigla till ett uppror i landet.

Ryskvänlig opposition

Oppositionspartiet Shor, som leds av den korruptionsmisstänkta landsflyktiga affärsmannen Ilan, har under de senaste veckorna arrangerat demonstrationer mot regeringen.

Maskerade poliser griper en man under en demonstration.
Bildtext Polisen grep tiotals personer under söndagens demonstration.
Bild: EPA-EFE

Ilan Shor anses ha nära band till Kreml och hans parti är klart mer ryskvänligt än Moldaviens nuvarande regering ‒ som försöker styra landet mot ett än så länge avlägset EU-medlemskap.

Partiets senaste demonstration hölls på söndagen, det vill säga samma dag som polisen ingrep mot det misstänkta destabiliseringsnätverket. Drygt 4 000 demonstranter samlades då utanför Moldaviens parlament, men polisen hindrade dem från att marschera till regeringsbyggnaden.

Tiotals demonstranter greps, enligt polisen var orsaken att de var beväpnade med bland annat knogjärn.

Utbredd fattigdom

Det är oklart hur starkt stödet för Shor och demonstrationerna är, speciellt med tanke på att det flera gånger dykt upp uppgifter om att i alla fall en del av demonstranterna får betalt för att delta.

Ett tecken på att demonstrationerna kontrolleras noggrant av partiet Shor är att de moldaviska flaggor som demonstranterna bär på alla verkar vara nya och i samma storlek.

Demonstranter bär på moldaviska flaggor
Bildtext Demonstranternas flaggor är nya och verkar vara av samma storlek.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Med andra ord har något köpt de här flaggorna och sedan delat ut dem till demonstranterna.

Men det finns också ett äkta missnöje med läget i landet. 85-åringen Ivan Vasile säger att hans pension knappt räcker till mat.

‒ Jag äter bara bröd. Tidigare var el och gas billagare. Demokrati är bara för de rika, säger han till Guardian.

Ryskt hot

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har slagit hårt mot Moldavien. Krig och sanktioner har lett till kraftig inflation, i december steg priserna med 30 procent jämfört med priserna året innan.

Den ryskdominerade utbrytarrepubliken Transnistrien vid gränsen mot Ukraina gör situationen ännu svårare. Ryssland har haft så kallade fredsbevarande styrkor i Transnistrien sedan 1992.

Om oroligheter skulle bryta ut i Transnistrien skulle Ryssland kunna använda styrkan som ett svepskäl för att blanda sig direkt i konflikten.

I april i fjol inträffade en rad oförklarade explosioner i utbrytarregionen vilket skapade oro för att Ryssland skulle försöka dra in Transnistrien i kriget.

Sedan dess har de ryska bakslagen i Ukraina, framför allt reträtter från västra Cherson minskat det direkta hotet mot Moldavien, men moldaviska underrättelsekällor varnar för att det finns en betydande risk för att Ryssland planerar någon form av offensiv i östra Moldavien i år.

Källor: AFP, Reuters, CNN, BBC, Guardian