Hoppa till huvudinnehåll

Abimix

Studentskrivningarna började, titta på vår sändning om läskompetensprovet

Abimix: Frågor och svar om vårens första studentprov i modersmål - Spela upp på Arenan

Skriver du studenten i vår? Eller är du annars bara intresserad av studentskrivningarna? Då kan du titta på vår sändning om provet i modersmålets läskompetens.

Studentskrivningarna är alltid något särskilt. På samma dag och ganska långt enligt samma strikta modell som tidigare bänkar sig årets abiturienter för att visa vad de har lärt sig i gymnasiet.

Efter vårens första studentprov 14.3 diskuterade abiturienten Julia Björkestam från Tölö gymnasium,läraren i modersmål och litteratur Rolf Blauberg från Borgå gymnasium och Pamela Granskog som är censor och ordförande för sektionen för modersmål och litteratur vid Studentexamensnämnden.

Diskussionen leddes av Heidi Finnilä.

Ställ frågor till censorer i andra ämnen

Nytt för i år är att man också kan ställa frågor till censorerna kring vissa av proven. Det gör man efter att provet är publicerat genom att skriva sin fråga i kommentarsfältet till den artikel där provet finns.

De prov där man kan ställa frågor är provet i modersmålets läskompetens 14.3, provet i modersmålets skrivkompetens 17.3, provet i lång engelska 20.3, provet i matematik 22.3 samt provet i det andra inhemska språket, alltså finska, 27.3.