Kan man göra pasta av vitkål? Nej, men den här enkla rätten fyller samma funktion, enkel vardagsmat för en billig peng

Vitkål är en av våra billigaste grönsaker. Den passar utmärkt som ”pasta”. Kålen skall ha lite tuggmotstånd kvar när den serveras.
För att få en lite matigare rätt kan du gärna servera vitkålspastan med ett smakrikt brytbröd fyllt med smältost. Receptet på brytbröd hittar du längst ner. Eftersom vitkålen inte har så mycket smak kompletteras den här med rostad fänkål.
Sandefjordsåsen har en härligt syrlig smak och är väldigt lätt att laga.
Kålpasta med sandefjordsås
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min
Ingredienser
500 g vitkål
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
200 g smör
citronsaft
salt
parmesan
färsk basilika
eventuellt lite varmrökt forell eller lax
Instruktioner
Strimla kålen tunt och i så långa strimlor som möjligt.
Koka sedan kålstrimlorna i välsaltat vatten tills de är mjuka och kyl ner direkt i kallt vatten.
Häll av vattnet. Lägg kålen på en ren handduk och pressa ut allt vatten så den blir riktigt torr.
Gör sandefjordsåsen. Koka upp grädden och tillsätt crème fraiche.
Då det precis kokat upp tar du av kastrullen från plattan och mixar i smöret lite i taget med en stavmixer.
Smaka av såsen med salt och citronsaft. Den här såsen kräver mycket syra så snåla inte med citronsaften.
Värm sedan kålen försiktigt i sandefjordsåsen utan att det kokar.
Lägg upp ”pastan” på en tallrik och strö den rostade fänkålen över. Riv på parmesan och toppa med några plockade basilikablad och eventuellt några bitar varmrökt forell eller lax.
Rostad fänkål
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 17 min, varav förberedelser 5 min
Ingredienser
3 stora fänkålar
rapsolja
salt
Instruktioner
Skär fänkålen i oregelbundna bitar och lägg dem på en ugnsplåt.
Olja och salta och rosta dem sedan i ugn på 225 grader i cirka 12 minuter eller tills de blivit mjuka och fått en gyllene färg.
Brytbröd med smältost
Mängd: 15 bitar
Tillagningstid: 75 min, varav förberedelser 45 min
Ingredienser
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
360 g vetemjöl
150 g fast smältost
1 ägg
vallmofrön
Instruktioner
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan och saltet.
Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg cirka 5 minuter.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.
Skär smältosten i 15 kuber.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Om du vill dem exakt lika stora kan du väga dem.
Forma till runda bullar.
Placera en bit ost i mitten av bullarna, vik över degen och knip ihop så att osten försluts inne i bullarna.
Lägg bullarna i en smord form med cirka 24 cm i diameter.
Låt bullarna jäsa under duk cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.