Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turbulent för bankaktier på olika håll – USA försäkrar att läget är under kontroll

Uppdaterad 13.03.2023 22:59.
Byggnad med texten Silicon Valley Bank högst uppe.
Bildtext Silicon Valley Bank kollapsade i slutet av förra veckan. USA:s regering har lovat att bankens kunder ska få sina pengar tillbaka.
Bild: Kristoffer Tripplaar / AOP

Värdet på bankaktier sjönk på olika håll i världen på måndagen efter att två amerikanska banker, Silicon Valley Bank och Signature Bank, kollapsade i slutet av förra veckan.

USA:s president Joe Biden lovade på måndagen göra allt det som behövs för att trygga förtroendet för det amerikanska bankväsendet.

Biden talade efter att det amerikanska finansdepartementet, centralbanken och finansinspektionen i ett gemensamt uttalande meddelat om beslutsamma åtgärder för skydda USA:s ekonomi och förstärka förtroendet för landets banksystem.

Det europeiska bankindexet STOXX sjönk på måndagen med 5,7 procent. Den tyska banken Commerzbank backade med 12,7 procent och den schweiziska banken Credit Suisse med 9,6 procent.

Vid Helsingforsbörsen sjönk Nordea med 4,4 procent.

En del bankaktier rasade i USA

Några medelstora amerikanska bankers aktiekurser sjönk kraftigt på måndagen. First Republic backade med 62 procent, KeyCorp med 27,3 procent och Zions Bancorp med 25,7 procent.

De stora börsindexen reagerade måttligt på måndagen. Till exempel Dow Jones sjönk 0,3 procent och det teknologitunga Nasdaq-indexet steg med 0,5 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve kommer att genomföra en snabb och utförlig granskning av hur centralbankens övervakning och reglering av den kollapsade SVB-banken fungerade, lovade Fedchefen Jerome Powell. Granskningen ska vara klar senast den 1 maj i år.

Lägre räntor

Räntan på statsobligationer sjönk märkbart på måndagen. Efter de senaste dagarnas turbulens räknar marknaden inte längre med att den amerikanska centralbanken skulle höja räntan med 0,5 procent nästa vecka.

Nu är förväntningen att räntehöjningen nästa vecka inte blir av, rapporterar Wall Street Journal. En del räknar med en höjning på 0,25 procent nästa vecka.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich anser ändå att det är för tidigt att hoppas på att räntenivån på ett mer bestående sätt skulle börja sjunka.

Källor: Reuters, AFP, STT