Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Höjdhoppslegendaren Dick Fosbury har avlidit – amerikanen revolutionerade sin gren då han tog OS-guld

Dick Fosbury
Bildtext Dick Fosbury blev 76 år gammal.
Bild: Ettore Griffoni/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Amerikanen Dick Fosbury som vann OS-guld i höjdhopp år 1968 har avlidit. Fosbury revolutionerade i tiderna sin gren, och uppfann en hoppteknik som används ännu i dag.

Fosbury avled i söndags efter att han en längre tid kämpat mot lymfkörtelcancer. Han blev 76 år gammal.

Vid OS i Mexico City för 54 år sedan överraskade amerikanen Dick Fosbury en hel värld med sin nya höjdhoppsteknik. Fosbury uppfann floppstilen där man hoppar med ryggen vänd mot ribban.

Dick Fosbury
Bildtext Fosburys stora stund var OS-finalen år 1968.
Bild: imago/Horstmüller/ All Over Press

I OS-finalen år 1968 kunde hela världen för första gången ta del av tekniken som används av världsstjärnorna ännu i dag. Fosbury vann OS-finalen med resultatet 224 som samtidigt var ett nytt olympiskt rekord.

Tekniken kom att kallas för ”The Fosbury Flop”, och betydde början på en ny era inom höjdhoppet. Vid OS i München fyra år senare hoppade 28 av 40 höjdhoppare med den teknik som Fosbury uppfunnit, i Moskva 1980 var det ännu fler som tagit Dick Fosburys teknik i bruk.

Den svenske legendaren Stefan Holm kommenterade Fosburys död i svensk press. Fosbury betydde mycket också för OS-segraren Holms framgång.

– Det är förvånande, naturligtvis. Han förändrade en hel sport. Så enkelt är det ju. Det blev ett enormt genomslag när han vann OS i Mexiko -68. Det är nog bara Janne Boklöv som har förändrat en sport lika mycket som Fosbury gjort, säger Stefan Holm till Expressen.