Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maskerader och tabubelagda gatuspektakel

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 14:33.
Teatermask
Bild: AP Graphics Bank

Om Lady Gaga hade levt på 1700-talet skulle hennes spektakulära klädstil inte väckt någon större uppståndelse i gatuvimlet. I synnerhet inte mellan början av januari och fastlagstisdagen. Då var det nämligen karnevalstider i Europa och det ordnades många maskeradfester.

Nå, för att vara lite mer seriös, Lady Gaga och Madonna skulle antagligen blivit utsatta för många, långa blickar, men till karnevalens natur hör och hörde det till att man skulle bryta mot regler.

När man var maskerad var det också lättare att bryta mot normer. Människorna klädde ut sig till djävlar, djur, munkar, häxor och, milda moses, det motsatta könet!

I Europa var det inte alls ovanligt att män förklädde sig till kvinnor och kvinnor till män.

Tack vare maskerna kunde både ”ärbara” och ”ärelösa” kvinnor delta anonymt på tillställningar de i vanliga fall inte hade tillträde till.

Bildtext Porslinsmasker
Bild: Creatas

Vi talar alltså om 1700-talet, när ståndspersoner lekte herde och herdinna och mätresser kunde komma på samma fest förklädda till nunnor.

Tidvis försökte man reglera och till och med förbjuda användningen av mask, till och med i karnevalens egentliga huvudstad Venedig. Maskerade män förbjöds att besöka nunnekloster och prostituerade förbjöds att överhuvudtaget bära mask. Dessa förbud följdes inte alltid. I Venedig kunde man under 1700-talet bära mask under en stor del av året. Undantagen var fredagar, kyrkohelger och under fastan.

Karneval i Venedig
Bildtext Nutida karneval i Venedig
Bild: EPA/ANDREA MEROLA

Också i Norden förekom maskeradbaler rätt allmänt, framförallt på vintern. Maskeradsäsongen tog inte heller automatiskt slut på askonsdagen eftersom fastan och botgörandet inte är centrala i den lutherska tron.

I och med sekulariseringen har många karnevalstraditioner försvunnit. Hos oss finns några fastlagstraditioner kvar, men nu handlar det mest om att åka pulka och äta ärtsoppa och fastlagsbulle.

Traditionen med maskeradfester har däremot fortsatt från 1700-talet till 1900-talet. Albert Edelfelt upplevde maskeradfester i slutet av 1800-talet. Axel Gallén var med om maskerader såväl i Paris som i Finland.

I Villa Gyllenberg i Helsingfors pågår en utställning fylld av karnevalsstämning. Utställningen som är öppen till och med början av januari 2015 är tillägnad Akseli Gallen-Kallelas 150-årsjubileum.

Informationen till artikeln är hämtad från en bok sammanställd av Lotta Nylund, projektansvarig för utställningen Maskerader, cirkusnöjen och gatukonst.

Lotta Nylund är gäst i Experttimmen, gammalt och antikt i Radio Vega torsdagen den 19.11 kl 19.30.

Läs mera om utställningen här

Mer om ämnet på Yle Arenan