Kristinestad förbereder sig på inflyttning
Näringslivscentralen i Kristinestad får det tilläggsanslag på 60 000 euro som man ansökt om - det beslöt stadsfullmäktige på måndag kväll.
Näringslivscentralen behöver pengarna för att möta den väntade efterfrågan som de planerade stora industrisatsningarna i Sydösterbotten medför. I Kristinestad planeras bl.a. framställning av grön metan och i Kaskö finns planer på en stor kartongfabrik.
De här etableringarna kommer att föra med sig ett behov av inflyttning och etablering av också andra företag. Näringslivscentralen vill med tilläggsanslaget kunna erbjuda en digital guide för den som vill flytta till Kristinestad.
Relaterat
Vanda växer och förväntar sig bättre ekonomi i år
Vanda har fått nästan tusen nya invånare under början av det här året. Enligt en rapport har staden vuxit med 927 personer mellan januari och mars månad.
Befolkningsökningen är visserligen aningen svagare än förra året men då antalet arbetslösa samtidigt har minskat, betyder det att året ser ut att bli stabilt rent ekonomiskt.
Staden får mer skatteintäkter än vad som förväntades i årsbudgeten.
Vanda får spårvagn – stadsstyrelsen godkände planen
Vandas stadsstyrelse godkände projektplanen för stadens nya spårväg på måndagskvällen.
Spårvägen ska löpa från flygplatsen till Dickursby, Håkansböle, Västerkulla och därifrån till Mellungsbacka i Helsingfors. Projektet ska främja stadens miljömål och locka fler arbetsplatser och invånare. Enligt staden kommer 124 000 invånare att bo längs spårvägen år 2050.
Spårvägen har väckt mycket kritik bland invånarna. Många Vandabor ser projektet som ett skrytbygge och som ett slöseri på pengar.
Stadsstyrelsens beslut ska ännu godkännas av stadsfullmäktige, som möts den 22 maj.
Uppdaterad 9.5.2023 klockan 10:27 med raden om stadsfullmäktiges möte.
177 ukrainare har nu en hemkommun i Österbotten – har fått ansöka sedan mars
Relativt många valde Jakobstad och Vasa. Totalt har ändå bara en liten del av ukrainarna i Finland ansökt om en hemkommun.
Korsholm gör invånarbudget
Korsholms kommun gör i år sin första invånarbudget. Det innebär att en liten del av kommunens budget, 15 000 euro, reserveras för någon investering som invånarna föreslår.
Från och med torsdag 27 april kan kommunens invånare lämna in förslag på hur invånarbudgeten ska användas. Det här sker via ett formulär som publiceras på kommunens webbplats på torsdag.
– Det här är ett sätt för invånarna att påverka vart pengarna går. Vi hoppas att invånarbudgeten ska generera många idéer och stort engagemang, säger välfärdsdirektör Otto Domars i ett pressmeddelande.
Många Karlebybor vill att Anttila-fastigheten rivs
I Karleby verkar före detta Anttila-fastighetens öde engagera invånarna. Staden har frågat invånarna vad de vill att ska hända med byggnaden och mer än 1 200 svar och 500 kommentarer kom in via en webbenkät.
Anttila lades ner 2016 efter konkurs, och fastigheten står nu så gott som tom.
Svaren från invånare visar att den viktigaste delen, som många också vill bevara framöver, är ingången med sina diagonala former.
Enligt stadsplaneringschef Jouni Laitinen är tanken att staden på allvar ska beakta invånarnas åsikter då man planerar vidare för Anttila-kvarteret.
– Folk uppfattar ingången som någon sorts samlingsplats, ett element som gör att man känner igen stället.
En majoritet av de som kommenterade enkäten vill att byggnaden rivs.
En överväldigande majoritet av Parisborna röstade för att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar
Borgmästaren har lovat följa folkomröstningens resultat.