Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen om förstörda valaffischer: ”Dåden verkar slumpmässiga”

Valaffischer på ett snöigt torg.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Inför det stundande riksdagsvalet får polisen ta emot anmälningar om stulna eller förstörda valaffischer. Hittills har polisen i Österbotten fått in anmälningar från Karleby, Pedersöre och Seinäjoki.

- De här dåden verkar nog vara helt slumpmässiga. Under årens lopp har vi inte lyckats hitta någon särskild systematik i det. Det verkar inte som att något enskilt parti eller någon enskild kandidat är mer utsatt än andra, säger kommunikationschef Mikael Appel på Polisinrättningen i Österbotten.

Polisen rubricerar de här brotten som snatteri eller skadegörelse, något som man kan få dagsböter för.

Ibland lyckas polisen ändå ta fast de skyldiga på bar gärning.

- Då en polispatrull har råkat befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Oftast är det då krogen har stängt och någon har fått en fantastisk idé att gå loss på valaffischerna, säger Appel.

I vilken mån de skyldiga verkligen ställs till svars varierar.

- Det beror ju på, om det till exempel finns övervakningskameror eller ögonvittnen.

Det händer också att folk filmar den här skadegörelsen och lägger ut det på sociala medier.

- Då finns det ju förstås goda förutsättningar att reda ut vem den skyldiga är. Det är svårt att säga om förövarna är stolta över vad de har gjort eller om det bara är ren och skär dumhet, säger Appel.

Artikeln är en översättning av Vaalimainoksia töhritään sattumanvaraisesti ja baari-iltojen jälkeen, arvelee poliisi – ensimmäiset ilmoitukset tehty jo Vaasan vaalipiirissä, skriven av Kati Ala-Renko.