Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Narkotika värt 120 000 euro beslagtogs på Åland – ett av de största fallen av narkotikabrott i Ålands historia

En del av den narkotika som beslagtogs på Åland hösten 2022.
Bildtext En del av den narkotika som beslagtogs på Åland hösten 2022. Den beslagtagna och distribuerade narkotikan motsvarar sammanlagt mer än 26 000 bruksdoser, berättar polisens undersökningsledare, kommissarie Tommy Thörnroos.
Bild: Tullen

En omfattande narkotikahärva har nystats upp på Åland. I slutet av fjolåret beslagtog polisen och tullen droger för ett värde på cirka 120 000 euro och totalt nio personer misstänks vara inblandade i fallet.

I slutet av 2022 avslöjade Tullen i samarbete med Ålands polismyndighet åtskilliga försök till införsel av droger till Åland.

Sammanlagt beslagtogs cirka 3,9 kilogram hasch, 110 gram kokain och 2 000 tabletter som klassas som narkotika.

Helheten kom slutligen att bli ett av de största och mest organiserade fallen av narkotikabrott i Ålands historia, uppger Tullen i ett pressmeddelande.

Myndigheterna utreder fallet som flera grova narkotikabrott och totalt nio personer misstänks ha kopplingar till brottshelheten.

Anlände med bil från Sverige

Under hösten 2022 avslöjade Tullen och polisen totalt fyra försök till insmuggling. I samtliga fall hittades drogerna i bilar som anlände från Sverige.

Det första beslaget inträffade i Eckerö hamn hösten 2022. Tullen stoppade en bilist på väg från Sverige och beslagtog cirka 2,9 kilogram hasch.

Bilisten, som var bosatt i Fastlandsfinland, häktades misstänkt för grovt narkotikabrott, för att senare släppas fri. Tullen misstänkte att drogpartiet var avsett för distribution på Åland och en utredning inleddes i samarbete med polisen.

En del av den narkotika som beslagtogs på Åland hösten 2022.
Bildtext Bland annat stora mängder narkotikaklassade tabletter beslagtogs.
Bild: Tullen

Beslag nummer två inträffade i oktober 2022 i samband med en tullkontroll i Långnäs hamn.

I den stoppade bilen hittade Tullen cirka 50 gram kokain och cirka 2 000 alprazolamtabletter. Alprazolam används vanligen som ett ångestdämpande läkemedel.

Följande beslag skedde senare i oktober i hamnen i Mariehamn. Då fann och beslagtog man cirka 10 gram högkoncentrerad kokain.

Det fjärde beslaget inträffade i Långnäs hamn i december. Vid tullkontrollen beslagtogs cirka 1 kilogram hasch, samt cirka 50 gram högkoncentrerad kokain.

Det totala gatuhandelsvärdet på all beslagtagen narkotika uppgår till cirka 120 000 euro.

En del av den narkotika som beslagtogs på Åland hösten 2022.
Bildtext All den narkotika som beslagtogs hösten 2022 hittades i bilar som anlände från Sverige.
Bild: Tullen

Liten krets på Åland distribuerade narkotika

Utöver de fyra beslagen i höstas framkom också övriga fall av droginförsel och -distribution i samband med förundersökningen.

En av personerna hade till exempel redan tidigare gjort två smugglingsresor till Åland och drogerna hade senare distribuerats vidare i gatuhandeln.

”Organisationen fungerade så att narkotikan hämtades från Sverige av kurirer och hamnade sedan hos en liten krets på Åland för vidaredistribution”, berättar polisens undersökningsledare, kommissarie Tommy Thörnroos, i pressmeddelandet.

Av de brottsmisstänka bor sju på Åland och två i Fastlandsfinland. Flera personer har varit häktade under förundersökningen och två är det fortfarande.

Förundersökningen är avslutad och fallet har gått vidare till åtalsprövning vid Ålands åklagardistrikt.