Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskyttedrottningen Marte Olsbu Røiseland avslutar karriären – världscupen i Holmenkollen blir hennes sista

Marte Olsbu Røiseland jublar.
Bildtext Marte Olsbu Røiseland vann fem medaljer under OS i Peking 2022.
Bild: EPA-EFE

Det är få som har samma meriter som den norska skidskytten Marte Olsbu Røiseland. Det är sju år sedan hon vann sitt första VM-guld och det kom att vara långt ifrån hennes sista.

Guld i sprint, guld i masstart, guld i stafett, guld i mixed stafett, guld i singelstafett, brons i jaktstart och brons i distans.

Vissa skulle kanske kalla det för en utopi, för Marte Olsbu Røiseland är det verklighet. Att VM i Anterselva 2020 är en av hennes största meriter är inte så konstigt. Tillsammans med OS i Peking 2022, där hon tog fem medaljer, gör det henne till en av de största genom alla tider, enligt NRK:s skidskytteexpert Ola Lunde.

På tisdagsmorgonen blev det dock klart att veckans världscupavslutning i Holmenkollen blir skidskyttedrottningens sista tävlingar.

– Det är ett beslut som inte togs i går. Jag har tänkt länge och funderat på det hela året. Jag känner att tiden är inne, säger Røiseland till NRK.

Tuff sista säsong

Røiseland syntes inte många gånger i resultatlistorna i början av säsongen 2022–2023. Orsaken var att hon drabbades av bältros i somras vilket hindrade henne från att delta i de första världscuptävlingarna före jul.

Hon hann ändå träna upp sig och deltog i VM som gick av stapeln i februari. Hon åkte hem med ett brons i bagaget från Oberhof. Redan då avsöjade Røiseland för NRK att det kan vara hennes sista mästerskap, något som hon nu bekräftar på en pressträff.

– Det är väldigt trist, men det känns också väldigt rätt. Jag ser fram emot vad livet har att erbjuda. Just nu är det lite ledsamt, men också mycket glädje i att nu göra något annat, säger hon till NRK.

Avslutar på topp

Man kan utan tvivel säga att Røiseland avslutar sin karriär på topp. Senast för två veckor sedan tog hon två världscupsegrar och förra helgen ledde hon Norges damer till en seger i stafetten i Östersund.

Trots framgångarna avslöjar hon att brist på motivation är en stor orsak till avhoppet.

– Jag har inte den motivation som fordras för jobbet som krävs för att bli bäst varje dag. Jag känner att det är bäst att ge sig medan det rullar på. Det tror jag att kroppen kommer att tack mig för, säger hon.

Røiselands meriter

  • OS-medaljer: 3 guld, 2 silver, 2 brons

  • VM-medaljer: 13 guld, 4 brons

  • Världscup: 1 totalseger, 19 tävlingssegrar

Diskussion om artikeln